Naleśniki śmietankowe
Pozwoliłam sobie nazwać te naleśniki śmietankowymi, gdyż użyta do ich przygotowania śmietanka kremówka sprawia, że są delikatne, w smaku śmietankowe właśnie. Bardzo smaczne. Korzystałam z przepisu Michaela Rouxa z książki "Jajka". Robiłam z podwójnej porcji. Polecam!:)
Składniki : *125g mąki
*15g cukru
*2 jajka
*325ml mleka
*100ml śmietanki kremówki
*szczypta soli
*kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej, ew. trochę startej skórki z cytryny
*masło lub olej do smażenia (smażę na oleju)
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać jajka, dobrze wymieszać składniki trzepaczką, dolewając 100 ml mleka. Ciągle mieszając, dolewać stopniowo resztę mleka i śmietanę.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Przed przystąpieniem do smażenia ciasto wymieszać i dodać esencję waniliową, pomarańczową lub startą skórkę z cytryny.
Masło lub olej rozgrzać na patelni. Wlewać wazową łyżką cienko ciasto. Smażyć z obu stron około 1 minuty. Podawać z ulubioną konfiturą, dżemem, kremem czekoladowym, prażonymi jabłkami, twarożkiem, z czym lubicie:).
Smacznego :)