Do tej potrawy mam duży sentyment. Pierwszy raz jadłam ją na Malcie w restauracji. Później w Toskanii, gdzie gotowaliśmy sobie sami. Zatęskniło mi się za wakacjami, więc przygotowałam je znowu, tym razem we własnej kuchni.
Sałatka z ananasem i wędzonym kurczakiem dość często gości na naszym stole. Czasami dodaję do niej ryż ugotowany na sypko, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, aby dodać do niej makaron. A szkoda, bo to wyjątkowo dobre i sycące połączenie. Bardzo polecam!
Keks królewski jest idealny na różne okazje i na zwykłe weekendowe pieczenie. Keks łatwo się przygotowuje i szybko znika. Nie można go nie lubić i nie można skończyć na jednym kawałku.
I przyszła pora na moje ulubione ciasto – karpatka!
Pieczone w rodzinie od lat wg. przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.
Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe.
Dziś zapraszam po przepis na francuskie ciasto, które w kraju nad Sekwaną wypieka się tradycyjnie 6 stycznia z okazji święta Trzech Króli. Placek ten jest dość prosty w wykonaniu: składa się z ciasta francuskiego oraz migdałowego nadzienia. Jeśli skorzystamy z gotowego ciasta, przygotowanie go nie powinno nam zająć więcej niż 15 minut.
Te pyszne bułeczki zaczniesz wieczorem, a skończysz rano. Nie, nie będziesz musiał/a stać przy blacie kuchennym całą noc. Wprost przeciwnie! Wieczorem tylko! zamieszasz ciasto, a rano uformujesz i upieczesz.
Na pewno przyda się na święta. Jest pyszna, pachnąca i mięciutka :) Niezbędna do świątecznych wypieków: pierniczków, makowca, keksa. Ja dodaję ją również do makiełek i pierogów z makiem. Szybko się ją robi i naprawdę warto, bo ta sklepowa może się schować.
Dziś mam dla Was wersję na słodko … o niesamowitym smaku , ale i aromacie.
Zapieczone migdały i soczyste pomarańcze przywodzą na myśl nie tylko Święta , ale i egzotyczne wakacje.
Serowy farsz jest niezwykle sycący … a zapieczona pierzynka z dodatkiem płatków migdałowych sprawia , że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
W Cheesecakes baked and chilled The Australian women's weekly znalazłam pomysł idealny - połączenie świeżej żurawiny i białej czekolady to po prostu ideał. Słodko-kwaśne, delikatne, rozpływające się w ustach serniczki zrobią wrażenie na najbardziej wymagających gościach. Czerwone korale żurawiny oblane paseczkami białej czekolady prezentują się zachwycająco.