Sernik waniliowy z kaszą manną i pierniczkami
Testowania ciąg dalszy – przepis znaleziony w sieci jako sernik Ireny z przepisu Ani X został poddany modyfikacjom i wyszedł z tego delikatny i kremowy sernik waniliowy z kaszą manną o piernikowym aromacie :).
Sernik, aby przed świętami nie nabijać zbyt dużo kalorii został wykonany w formie keksowej – wystarczy zatem podwoić ilość zaproponowanych składników, aby wyszła solidna, świąteczna porcja ciasta.
Ciasta, które serdecznie polecamy – delikatnego, puszystego, kremowego, mocno waniliowego, a jednocześnie korzennego. W sam raz na Boże Narodzenie :)
Składniki - 150 g pierniczków - 30-40 g + 50 g masła topionego - 1/2 kg ser biały wiaderkowy - 1 łyżka (b.czubata) mascarpone - 3 jajka - 1/2 laski wanilii - 1 łyżka kaszy manny - 1/2-3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli - ew. bakalie - 50 g czekolady - 1 1/2 łyżki kremówki - 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
Sposób przygotowania: Pierniczki pokruszyć w dłoni na drobne okruchy, dodać 30-40 g stopionego masła. Wymieszać.
Wyłożyć pierniczkami spód keksówki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 st. ok. 10-15 min.
W tym czasie przygotować masę serową. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ziarenka wanilii i kasze mannę oraz ser. Wymieszać delikatnie.
Ubić białka ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie ubita pianę. Nada ciastu niesamowitej lekkości i puszystości.
Piec w kąpieli wodnej (blacha powinna być zanurzona w wodzie na 1/2 wysokości) ok. 60 minut. Zostawić na ok. 30 min w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Odstawić na kilka godzin lub całą noc (masa serowa musi stężeć). Przygotować z czekolady, kremówki i przyprawy piernikowej polewę, którą polać zimne ciasto.
Porcje: 8-10
Czas przygotowania: 80 min.
p.s. A w tle kalendarze adwentowe wyhaftowane krzyżykiem dla dzieci przez babcię Dorotkę:)