Sos beszamelowy
kiedyś w swoim programie makłowicz pokazywał, jak zrobić beszamel bez grudek. wg jego zasady należało łączyć zimne z gorącym. więc albo masło z mąką po przesmażeniu pozostawić do ostudzenia, a potem rozprowadzać gorącym mlekiem. albo do gorącej mąki dodawać ostudzone mleko. w obu przypadkach od razu podgrzewając. tutaj do gorącej mąki dodaję gorące mleko, ale podgrzewanie zaczynam dopiero po całkowitym wymieszaniu składników. grudek oczywiście nie ma!
beszamel- 500 ml gorącego mleka
- 4 łyżki masła
- 0,5 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
w garnku z grubym dnem rozpuścić masło z mąką ciągle mieszając. smażyć około minuty. zdjąć garnek z ognia i zacząć dolewać mleko po chochelce mieszając trzepaczką lub mątewką. gdy jedna porcja mleka zostanie wchłonięta przez mąkę, dodawać następną. kiedy wymieszana zostanie całość mleka z mąką, sos zagotować i posolić.