Sos beszamelowy

kiedyś w swoim programie makłowicz pokazywał, jak zrobić beszamel bez grudek. wg jego zasady należało łączyć zimne z gorącym. więc albo masło z mąką po przesmażeniu pozostawić do ostudzenia, a potem rozprowadzać gorącym mlekiem. albo do gorącej mąki dodawać ostudzone mleko. w obu przypadkach od razu podgrzewając. tutaj do gorącej mąki dodaję gorące mleko, ale podgrzewanie zaczynam dopiero po całkowitym wymieszaniu składników. grudek oczywiście nie ma!

Zdjęcie - sos beszamelowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

beszamel
  • 500 ml gorącego mleka
  • 4 łyżki masła
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli

w garnku z grubym dnem rozpuścić masło z mąką ciągle mieszając. smażyć około minuty. zdjąć garnek z ognia i zacząć dolewać mleko po chochelce mieszając trzepaczką lub mątewką. gdy jedna porcja mleka zostanie wchłonięta przez mąkę, dodawać następną. kiedy wymieszana zostanie całość mleka z mąką, sos zagotować i posolić.

Przepisy z tych kategorii

Beszamel- idealny
2

Beszamel- idealny

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Sos kurkowy
1

Sos kurkowy

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Francesinha
2

Francesinha

food² food²
Food Square

Sos czosnkowy
1

Sos czosnkowy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tzatziki z chrzanem

Tzatziki z chrzanem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
1

Kotlety ziemniaczane z sosem p…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Sos tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp

Beti Beti
kruche babeczki

Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

Spring rollsy ze szparagami w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sos winegret
1

Sos winegret

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sos z sera pleśniowego

Sos z sera pleśniowego

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Beszamel- idealny
2

Beszamel- idealny

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Sos tatarski z nutą świeżych ziół

Sos tatarski z nutą świeżych z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim