Sos beszamelowy

kiedyś w swoim programie makłowicz pokazywał, jak zrobić beszamel bez grudek. wg jego zasady należało łączyć zimne z gorącym. więc albo masło z mąką po przesmażeniu pozostawić do ostudzenia, a potem rozprowadzać gorącym mlekiem. albo do gorącej mąki dodawać ostudzone mleko. w obu przypadkach od razu podgrzewając. tutaj do gorącej mąki dodaję gorące mleko, ale podgrzewanie zaczynam dopiero po całkowitym wymieszaniu składników. grudek oczywiście nie ma!

Zdjęcie - sos beszamelowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

beszamel
  • 500 ml gorącego mleka
  • 4 łyżki masła
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli

w garnku z grubym dnem rozpuścić masło z mąką ciągle mieszając. smażyć około minuty. zdjąć garnek z ognia i zacząć dolewać mleko po chochelce mieszając trzepaczką lub mątewką. gdy jedna porcja mleka zostanie wchłonięta przez mąkę, dodawać następną. kiedy wymieszana zostanie całość mleka z mąką, sos zagotować i posolić.

Przepisy z tych kategorii

Beszamel- idealny
2

Beszamel- idealny

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
2

Wafle z mlekiem w proszku i ba…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowy budyń
1

Domowy budyń

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cytrynowe rafaello na herbatnikach
1

Cytrynowe rafaello na herbatni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kinder country
1

Ciasto kinder country

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto karmelek
4

Ciasto karmelek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Dressing balsamiczny

Dressing balsamiczny

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Aioli z czarnym czosnkiem, tradycyjny sos w nowej odsłonie

Aioli z czarnym czosnkiem, tra…

food² food²
Food Square

Guacamole
2

Guacamole

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Fit majonez krem z awokado

Fit majonez krem z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burgery warzywne

Burgery warzywne

figmara figmara
figowe smaki

Majonez bez jajek

Majonez bez jajek

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj