Chleb pszenny pełnoziarnisty z serem pleśniowym

Chleb pszenny pełnoziarnisty z serem pleśniowym

Zdjęcie - Chleb pszenny pełnoziarnisty z serem pleśniowym   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek na zakwasie z dodatkiem melasy i sera pleśniowego, delikatny w smaku i lekko wilgotny z chrupiącą skórką na śniadanko w sam raz ... Polecam :-)

zaczyn
  • 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 45 g zakwasu żytniego - aktywnego
  • 54 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka melasy

Wszystko wymieszać i odstawić na ok 12 godzin

Następnego dnia dodajemy:
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + 3 łyżki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 serki pleśniowe każdy po 120 g pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki wody
  • 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych

Całość wyrabiamy do połączenia się składników, gdy będzie mocno się kleiło do rąk zmoczyć wodą lub oliwą. Włożyć do miski wysypanej wcześniej odrobiną mąki i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę wszystko zależy od temp. w danym pomieszczeniu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami. Odstawić do wyrośnięcia. Na spód piekarnika postawić blaszkę napełnioną dwoma szklankami wody, następnie nagrzaćpiekarnik do 220 C i wstawić wyrośnięty chlebek. Piec ok 60 minut, wystudzić na kratce.

Smacznego

Wydrukuj przepisi jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Chleb pszenny pełnoziarnisty z serem pleśniowym   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pszenny pełnoziarnisty z serem pleśniowym   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pszenny pełnoziarnisty z serem pleśniowym   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów