Chleb pszenny pełnoziarnisty z serem pleśniowym
Chlebek na zakwasie z dodatkiem melasy i sera pleśniowego, delikatny w smaku i lekko wilgotny z chrupiącą skórką na śniadanko w sam raz ... Polecam :-)
zaczyn- 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 45 g zakwasu żytniego - aktywnego
- 54 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka melasy
Wszystko wymieszać i odstawić na ok 12 godzin
Następnego dnia dodajemy:- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + 3 łyżki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 serki pleśniowe każdy po 120 g pokrojony w kostkę
- 2 łyżki wody
- 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych
Całość wyrabiamy do połączenia się składników, gdy będzie mocno się kleiło do rąk zmoczyć wodą lub oliwą. Włożyć do miski wysypanej wcześniej odrobiną mąki i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godzinę wszystko zależy od temp. w danym pomieszczeniu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami. Odstawić do wyrośnięcia. Na spód piekarnika postawić blaszkę napełnioną dwoma szklankami wody, następnie nagrzaćpiekarnik do 220 C i wstawić wyrośnięty chlebek. Piec ok 60 minut, wystudzić na kratce.
Smacznego
Wydrukuj przepisi jeszcze kilka fotek...