Gruszki z gorgonzolą w szynce parmeńskiej

Gruszki z gorgonzolą w szynce parmeńskiej

Zdjęcie - Gruszki z gorgonzolą w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gruszki z gorgonzolą w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo prosta do wykonania i wykwintna przystawka – idealna na kolację we dwoje. Uwielbiam połączenie gruszki i gorgonzoli, a dodatek kurkumy do gruszki widziałam u Ani z Lepszego Smaku i postanowiłam spróbować. Owoc nabiera przepięknego koloru! Polecam!

SKŁADNIKI:

1 twarda gruszka

150 ml białego wina

1 łyżeczka kurkumy

2 łyżki gorgonzoli dolce

2 plastry szynki parmeńskiej

kilka orzechów włoskich

woda

Gruszki obrać, przekroić na pół i delikatnie wygrążyć gniazda nasienne. Włożyć do garnuszka i zalać białym winem, dolać wody tak, by gruszki były całkowicie zanurzone. Dosypać kurkumę, wymieszać i gotować około 10 minut. Gruszka nie może być zbyt miękka, bo się rozpadnie. Owoce wyjąż z płynu i ostudzić. W wydrążone, zimne gruszki nałożyć po 1 łyżce gorgonzoli, zawinąć w plaster szynki parmeńskiej i udekorować orzechami. Zdjęcie - Gruszki z gorgonzolą w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

pf button both Gruszki z gorgonzolą w szynce parmeńskiej

Kategorie przepisów