Solferino

Solferino
Zdjęcie - Solferino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sycąca zupa o ciekawym i niezapomnianym smaku z cyklu klasyki włoskie. Na specjalne życzenie naszego czytelnika Czesława usilnie domagającego się czegokolwiek z zielonym groszkiem.

  • 800ml wywaru warzywnego
  • 1 por
  • 2 ziemniaki
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 150ml śmietany 22%
  • 2 żółtka
  • 200g groszku
  • sól, pieprz, cukier

Por podsmażyć na maśle i dodać do wywaru. Wrzucić obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Gotować ok 20min, gdy ziemniaki zmiękną dodać groszek i koncentrat pomidorowy.

Zagotować, następnie zmiksować. Zdjąć z ognia. Przyprawić cukrem, solem, pieprzem tak aby było dobrze (ja użyłem proporcji 1-2-1).
Zaciągnąć żółtkami rozrobionymi ze śmietaną i niewielka ilością zupy. Można dodać koperku ale Wojciechowi wyszedł.

P.S. Gotuj z Wojciechem dostępne już na facebooku więc zapraszam do lajkowania!


(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Kategorie przepisów