Solferino
Sycąca zupa o ciekawym i niezapomnianym smaku z cyklu klasyki włoskie. Na specjalne życzenie naszego czytelnika Czesława usilnie domagającego się czegokolwiek z zielonym groszkiem.
- 800ml wywaru warzywnego
- 1 por
- 2 ziemniaki
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 150ml śmietany 22%
- 2 żółtka
- 200g groszku
- sól, pieprz, cukier
Por podsmażyć na maśle i dodać do wywaru. Wrzucić obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Gotować ok 20min, gdy ziemniaki zmiękną dodać groszek i koncentrat pomidorowy.
Zagotować, następnie zmiksować. Zdjąć z ognia. Przyprawić cukrem, solem, pieprzem tak aby było dobrze (ja użyłem proporcji 1-2-1).
Zaciągnąć żółtkami rozrobionymi ze śmietaną i niewielka ilością zupy. Można dodać koperku ale Wojciechowi wyszedł.
P.S. Gotuj z Wojciechem dostępne już na facebooku więc zapraszam do lajkowania!
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));