Conchiglioni z indykiem i oliwkami w pomidorach
Klasyka kuchni włoskiej w lżejszej odmianie. Dla amatorów makaronu – danie, którego nie trzeba reklamować, bo jest po prostu pyszne! Polecam!
SKŁADNIKI:
12 sztuk makaronu Conchiglioni (duże muszle)
1 cebula czerwona
mielone mięso z indyka
czosnek – ząbek – 1 sztuka
pomidory w puszce – 1 sztuka
Parmezan (starty)
2 łyżki oliwki czarne (bez pestek)
fasolka szparagowa – 200 gramów
Makaron ugotować al dente.Cebulkę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę, czosnek i zeszklić. Dodać mielone mięso z indyka, doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Podsmażyć. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory w puszce i fasolkę szparagową. Dusić do momentu gdy faolka będzię miękka. Dodać pokrojone na połówki oliwki. Odparować lekko sos. Makaron nadziewać przygotowanym farszem – najlepiej za pomocą małej łyżeczki. Warstwę sosu bez mięsa wylać dno naczynia żaroodpornego. Na sosie układać makaron. Posypać startym parmezanem. Makaron wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.