Veggie yakisoba (czyli smażony makaron z warzywami)
Danie proste i szybkie. Przygotowaliśmy yakisoba, wspólnie z: Anią Maggie i Shinju. Składniki dla 4 osób:
- 200g makronu soba
- 2 duże marchewki – pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżki sosu chilli – ja dodałem chilli słodko – pikantnego
- ćwiartka kapusty włoskiej – posiekanej w większe kałwałki
- 4 młode cebulki – poszatkowane
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki mirin
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wody
Makaron ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu.Olej rozgrzać w woku lub w głębokiej patelni i podsmażyć imbir przez 30 sek., a następnie przez kilka min. smażyć kapustę, marchewkę i cebulę, aż wszystko zmięknie. Dodać makaron, obsmażać kilka min., aż makron będzie ciepły. Dodać sos i cały czas mieszać, aż wszystko będzie ciepłe i dokładnie „obtoczone” w sosie. Natychmiast podawać
Podobne wpisy Veggie yakisoba (czyli smażony makaron z warzywami)
Makaron z serem i sałatka wiosenna po mojemu