Chleb pszenny z siemieniem lnianym
Siemię lniane przez dłuższy czas kojarzyło mi się z okropnym wywarem, który łagodzi podrażnienia układu pokarmowego. Wiele razy wzbraniałam się przed wypiciem go, ze względu na konsystencję- siemię lniane zalane wrzątkiem wypuszcza galaretowatą maź. I ta właśnie maź idealnie nadaje się do chleba, tworząc wilgotny miąższ, schowany pod chrupiącą skórką. W moich najbliższych planach za to, na pewno pojawią się eksperymenty z jeszcze większą ilością siemienia lnianego.
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
- 100 g siemienia lnianego + wrzątek
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- ok. 200 ml ciepłej wody
1. Siemię lniane wsypujemy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem do jego wysokości. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą. Dodajmy wystudzone siemię lniane i powoli dodajmy wody rozpoczynając zagniatanie. Dodajmy tyle wody, aby ciasto stało się elastyczne i nie klejące. Ciasto o takiej konsystencji intensywnie zagniatamy jeszcze przez 5 minut.
3. Miskę wykładamy folią do żywności i posypujemy wnętrze mąką. Z masy formujemy kulę i wsadzamy do miski. Całość przykrywamy kolejną warstwą folii do żywności. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np koło lekko rozgrzanego palnika) na 2,5 godziny.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Delikatnie wyjmujemy chleb z miski i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Pieczemy przez około 45 min. aż skórka zbrązowieje. Wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie.
Śliwka