Słodkie kardamonowe bułeczki muffinkowe
Forma do muffinów daje tyle możliwości! Poza tradycyjnymi, przeznaczonymi do niej wypiekami, idealnie nadaje się do wyrastania dla okrągłych bułeczek. Wystarczy chwila „leżakowania” i ciasto pięknie wypełnia całą przestrzeń.
Dzisiaj postawiłam na słodkie bułeczki, z lekką nutką kardamonu, który dodaje im nietypowego smaku. Polecam każdemu, bo są bardzo proste i pyszne (szczególnie jeszcze ciepłe).
Słodkie kardamonowe bułeczki muffinkowe (9 sztuk)
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 60 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- ok. 100 ml ciepłego mleka
- masło – do wysmarowania foremek
- żółtko z łyżką zimnej wody do posmarowania przed pieczeniem
- brązowy cukier do posypania
Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Rozgrzewamy mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące).
W misce mieszamy ze sobą mąkę, drożdże, cukier, kardamon i szczyptę soli. Powoli dolewamy roztopione masło i zagniatamy ciasto. Stopniowo dolewamy także ciepłe mleko i zagniatamy, aż ciasto osiągnie elastyczną, nie klejącą konsystencję.
Wnętrze miski wykładamy folią do żywności. Do środka wkładamy ciasto i przykrywamy miskę kolejną warstwą folii do żywności. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. koło lekko rozgrzanego palnika) na około 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
Foremki do muffinów smarujemy masłem. Z ciasta formujemy kulki o średnicy ok. 4 cm i wkładamy do foremki. Foremki przykrywamy folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zdejmujemy folię z formy do muffinów. W miseczce mieszamy ze sobą żółtko z łyżką lodowatej wody. Roztrzepujemy i smarujemy każdą bułeczkę pędzelkiem. Każdą posmarowaną bułeczkę posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy przez około 30 minut, aż bułeczki zbrązowieją.
Śliwka