Bułeczki maślane i pierwsze dni wiosny
Czuć wiosnę, ale jeszcze bardzo leniwie. Pierwszymi oznakami ocieplenia jest chmara dzieci gromadząca się pod blokiem oraz młodzieży w nieco nieokreślonym wieku zgodnym rytmem łuszczącej pestki na schodach. Kiedy budzimy się rano, słychać ptaki ćwierkające w konarach okolicznych drzew. Zakładamy wiosenne płaszcze, mimo iż jest jeszcze trochę za zimno. Niedługo wyciągniemy buty do biegania i wrócimy do treningów, niech tylko znikną kałuże. Może dziś? Jest dobrze. Jest wiosna. Zróbmy coś pysznego na kolację. Jak bułeczki maślane.
Maślane bułeczki z cynamonem
Składniki:1/2 szklanki mleka2 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 jajko40 g roztopionego masłaSzczypta soli3 łyżki cukru5 g drożdży instant (około 1 i 1/4 łyżeczki) lub 10 g drożdży w kostce
+1/2 szklanki cukru2 łyżeczki cynamonu40 g roztopionego masła
Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody oraz odrobinie mleka, dodajemy 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Rozczyn odstawiamy na 15 minut. Przesianą mąkę mieszamy z solą. Dodajemy mleko, cukier, jajko, drożdże i – kiedy już trochę ostygnie – masło. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na godzinę przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
Boki i dno tortownicy (idealne będzie naczynie o średnicy około 26 cm, ja używam nieco mniejszego naczynia żaroodpornego) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W miseczkach przygotowujemy cukier wymieszany z cynamonem oraz roztopione i letnie masło. Lekko wyrabiamy ciasto, podsypując mąką. Dzielimy ciasto na kilkanaście części (ja na 16), z których formujemy kuleczki. Każdą z nich zanurzamy w maśle i obtaczamy w cukrze z cynamonem. Pamiętajmy, aby nie robić zbyt grubej warstwy cukru – wtedy bułeczki będą miały twardą „skorupkę”. Układamy bułeczki w tortownicy, zostawiając między nimi nieco wolnej przestrzeni na wyrośnięcie podczas pieczenia. Następnie zostawiamy je do wyrośnięcia na kolejne 30 minut lub nieco dłużej. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180° C (termoobieg).
Smacznego!- Mrs. Sandman
Bułeczki jeszcze przed wyrośnięciem.
W trakcie pieczenia bułeczki łączą się ze sobą. Rozdzielmy je
i wyjmijmy z tortownicy póki są jeszcze ciepłe.
Do kawy...
Maślane bułeczki z cynamonem
Składniki:1/2 szklanki mleka2 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 jajko40 g roztopionego masłaSzczypta soli3 łyżki cukru5 g drożdży instant (około 1 i 1/4 łyżeczki) lub 10 g drożdży w kostce
+1/2 szklanki cukru2 łyżeczki cynamonu40 g roztopionego masła
Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody oraz odrobinie mleka, dodajemy 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Rozczyn odstawiamy na 15 minut. Przesianą mąkę mieszamy z solą. Dodajemy mleko, cukier, jajko, drożdże i – kiedy już trochę ostygnie – masło. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na godzinę przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
Boki i dno tortownicy (idealne będzie naczynie o średnicy około 26 cm, ja używam nieco mniejszego naczynia żaroodpornego) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W miseczkach przygotowujemy cukier wymieszany z cynamonem oraz roztopione i letnie masło. Lekko wyrabiamy ciasto, podsypując mąką. Dzielimy ciasto na kilkanaście części (ja na 16), z których formujemy kuleczki. Każdą z nich zanurzamy w maśle i obtaczamy w cukrze z cynamonem. Pamiętajmy, aby nie robić zbyt grubej warstwy cukru – wtedy bułeczki będą miały twardą „skorupkę”. Układamy bułeczki w tortownicy, zostawiając między nimi nieco wolnej przestrzeni na wyrośnięcie podczas pieczenia. Następnie zostawiamy je do wyrośnięcia na kolejne 30 minut lub nieco dłużej. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180° C (termoobieg).
Smacznego!- Mrs. Sandman
Bułeczki jeszcze przed wyrośnięciem.
W trakcie pieczenia bułeczki łączą się ze sobą. Rozdzielmy je
i wyjmijmy z tortownicy póki są jeszcze ciepłe.
Do kawy...