Inspiracji do poniższej kanapeczki przyczyniła mi gazetka ścienna w klasie mojego syna ;) - a ponieważ dzisiaj był z klasą na wycieczce w ZOO, przygotowałam z dawna wyczekiwaną kanapkę żółwiową.
To ciasto gości w moim domu od kilku dobrych lat jedno z pierwszych moich samodzielnych ciast i mogłabym je jeść co dzień... więc musi się również znaleźć na moim blogu polecam wszystkim łakomczuchom :-)
Filety z kurczaka lub indyka z przepisu mojej koleżanki spróbowałam i wyszły bardzo smaczne - wszystkim smakowały a zwłaszcza dzieciom choć panierka nie trzymała się tak mocno jak przy tradycyjnych kotlecikach ale i tak były dobre naprawdę polecam
Kruche ciasteczka z wiśniami mało słodkie ale i tak pyszne do kawki w niedzielę w sam raz, drugiego dnia jeszcze lepsze bo bardziej skruszały aż szkoda że tak szybko zjedzone bo by się chciało jeszcze...
Nie wiem na czym to polega, ale gdy chodzi o weekendowa pogode mam pecha od kilku juz lat. Gdy mieszkalam we Francji to czesto bywalo tak, ze w tygodniu byla przepiekna pogoda, a gdy tylko nadchodzila upragniona sobota zaczynalo padac i tak az do niedzieli godziny 17. W tym samym czasie w Polsce panowala iscie piknikowa aura.
więc pora na śniadanko z tym naszym utęsknionym słonkiem, dziadziuś kupił bułeczki dla wnuków więc bułeczki z pyszna chrupiącą sałatą w sam raz z wczorajszym obiadem na bułeczce ha ha mięsko musi być :-) aż ciężko się oprzeć, i zastały tylko puste talerze... taką kanapkę możemy również złożyć i zabrać do pracy tą panią wiosnę :-)
Czy to przypadek, czy po prostu "radosna i spontaniczna twórczość" pracujących w Polsce azjatyckich kucharzy? ;)Na pierwszy ogień, a raczej wok, poszedł przepis ze wspomnianej książeczki...
Focaccia to Włoska potrawa najlepsza na ciepło z masełkiem, a ten zapach rozchodzący się po całym domu podczas pieczenia- aż niemożna się doczekać kiedy się ja wyjmie z piekarnika do zjedzenia. Można ja zrobić z suszonymi pomidorami, rozmarynem i innymi ziołami. Bardzo bardzo polecam :-)
...czyli świetny pomysł na wykorzystanie resztek pieczonego lub gotowanego kurczaka. Przepis znalazłam w starym "Poradniku Domowym". Ta pasta jest przepyszna. Świetnie komponuje się z pieczywem każdego rodzaju - i z pszenną bułką, i z żytnim chlebem, i z krakersami czy tartaletkami :)
Dziś nadeszła pora na upragniony bezmięsny obiad. Zafundowaliśmy sobie kuskus z sosem z pieczonej papryki, na który przepis znalazłam w starym numerze "Poradnika Domowego".
Smaczne knedelki z truskawkami lubią dzieci i dorośli, dobrze że ktoś wymyślił zamrażalki :-) w dodatku na wspaniałe na bezmięsny piątek bardzo polecam
Ciasto dawało się dobrze wałkować, nie miałam też problemu z formowaniem ozdób. Zrobiłam najprostszą wersję - czyli kruchy spód polany roztopioną czekoladą i ozdobiony bakaliami. Tegoroczny mazurek bardzo nam smakował :)
Na Święta Wielkanocne upiekłam drożdżową babkę z rodzynkami. Skorzystałam z przepisu Pani Bożeny Dykiel z książki pt. "Moje Sekrety Kulinarne". Babka wyrosła wysoka, ciasto bardzo puszyste, wszystkim bardzo smakował. To czwarta propozycja przygotowana w ramach Kuchni Wielkanocnej 2010, gorąco polecam!
Pierwszy raz w życiu upiekłam sama babkę drożdżową - i jestem bardzo zadowolona, na pewno to powtórzę. Przepis pochodzi z kwietniowego numeru miesięcznika Kuchnia.