Focaccia z ziołami
Focaccia to jeden z moich ulubionych chlebków. Przypominająca grube ciasto do pizzy, idealnie komponuje się z ziołami. Czasami dodaję do niej inne składniki, takie jak: oliwki, suszone pomidory, czy karmelizowaną cebulę, co i wam polecam. Przecież eksperymentów nigdy za wiele! Dzisiejsza wersja jest klasyczna, choć równie pyszna. Do tej wersji użyłam suszonego rozmarynu, ale świetnym, wypróbowanym już przeze mnie pomysłem jest wbicie pionowo w ciasto gałązek świeżego.
Focaccia z ziołami (kwadratowa forma 23 x 23 cm)
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ok. 180 ml ciepłej wody
1. W dużej misce mieszamy mąkę z suszonymi drożdżami, przyprawami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę z oliwek i rozpoczynamy zagniatanie, powoli dolewając ciepłą wodę. Dolewamy, aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję. Jeśli jest zbyt klejące, to oznacza, że przesadziliśmy z wodą, ale wystarczy podsypać ciasto mąką, aby uratować sytuację. Wyrabiaj jeszcze ok. 5-10 minut.
2. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp mąką i umieść w niej ciasto. Przykryj kolejną warstwą folii do żywności i daj ciastu wyrosnąć przez ok. 2 godziny.
3. Po upływie tego czasu, umieść ciasto w nieprzywierającej, kwadratowej formie. Rozwałkuj w środku, tak, aby ciasto wypełniało całą formę. Przykryj formę folią do żywności i odstaw na dodatkową godzinę.
4. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
5. Gdy ciasto wyrosło, porób palcem charakterystyczne dziurki w cieście, co kilka centymetrów.
6. Piecz przez około 40 minut, aż focaccia zrobi się brązowa.
Śliwka