Od kilku dni pomimo upałów mam ogromną ochotę na domowe ciasteczka owsiane. Nieskromnie przyznam, że znalazłam przepis idealny. Są na wierzchu chrupiące a w środku lekko wilgotne. Polecam!
Ostatnio trochę eksperymentuję ze śniadaniami, wielką inspiracją są dla mnie blogi o tej tematyce. Czego tam się nie znajdzie ;D. Poniżej placuszki z płatków owsianych i serka wiejskiego, z dodatkiem świeżych owoców.
Albondigas con tomate, czyli miniklopsiki w sosie pomidorowym to klasyczna hiszpańska przekąska, podawana w tapas barach. Klopsiki są konkretne, aromatyczne i bardzo smaczne. Dodatek cytryny tworzy ciekawą, niecodzienną nutę w tym z pozoru banalnym pomidorowym sosie.
A dlaczego niemieckie?? Ponieważ przepis na to ciasto dostała nasza mama będąc u swojej znajomej w Niemczech. Ciasto jest wilgotne i mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach!
To był najbardziej poszukiwany przepis świata w ciągu ostatnich dwóch dni. (...) Dzięki ubiegłorocznemu jabłkowemu urodzajowi tata wziął na warsztat właśnie cydr, a ja eksperymentowałam
Obowiązkowa pozycja w sezonie letnim, kiedy na straganach królują główki młodej kapusty. Przepisów na taki bigos jest pewnie tyle, ile rodzin. Każda pani domu robi go inaczej, dodaje inne składniki itd. Ja nauczyłam się go od mojej mamy, choć i tak nieco się różni od jej wersji.
Cytrynowa beza, czyli ciasto bardziej znane też jako lemon meringue pie. Popularne dzięki filmowi Tost. Historia chłopięcego głodu, czyli opowieści o życiu Nigela Slatera.
Bakłażany można j jeść na tysiąc sposobów, dziś proponuję zapiekane z czterema serami - zwłaszcza że jestem fanką serów :-) . Danie wyszło wyśmienite delikatne i sycące. Polecam :-)
Jeśli któryś drink może zastąpić deser obiadowy w te gorące dni to z pewnością będzie to truskawkowe mohito, czy też pisane oryginalnie mojito. Definicja deseru jest bowiem, nomen omen, bardzo płynna. Od klasycznej wersji, również wartej grzechu, różni go dodatek truskawek i jestem skłonny się założyć, że największy znany fan tego napoju czyli Ernest Hemingway, byłby zachwycony mogąc spróbować go z naszym narodowym dobrem.
Takiego sera nigdy nie jadłam choć dla wielu osób to smak z dzieciństwa... Jest wyborny, delikatny - pyszny. Idealny na śniadanko czy też kolację - zamierzam go zrobić jeszcze nieraz i poeksperymentować z dodatkami :-) Polecam
W poszukiwaniu nowych smaków zwiedzamy okolice kuchni indyjskiej. pierwszy smak to wątróbka drobiowa,(...) drugi smak to pieczarki, które, pewnie to już pisałam, nie należą do grona moich ulubionych grzybów, ale spodobał mi się zestaw przypraw w przepisie