Zapiekany makaron z serem.

Najprostsze zawsze sprawia najwięcej przyjemności…
Góra makaronu i sera, szczypta świeżych ziół i w zaledwie kilka chwil możemy cieszyć się pysznym i sycącym posiłkiem.

Co lubię w takich daniach? Przede wszystkim to, że łatwo i szybko się je przygotowuje, a także, że za każdym razem mogę wzbogacić je innym zestawem przypraw i ziół, przez co mimo, że takie same, są zupełnie inne.

Wydawałoby się, że to absolutnie hit zimowych miesięcy. Ciężki sos, ciągnący ser i stos makaronu. Ja uważam, że smakuje równie dobrze letnią porą, szczególnie, że bezkarnie można dosypywać świeżych ziół do smaku, co zupełnie zmienia charakter tego dania. No i porcje nieco inne, bo podczas gdy w grudniu najlepiej smakuje wyjadane z obszernego naczynia łyżką, dziś „do twarzy” mu w zgrabnych kokilkach.

Zdjęcie - Zapiekany makaron z serem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ok 250g grubego makaronu np rurki, kolanka itp
  • 200g startych serów, u mnie cheddar, grana padano, gouda
  • 400ml zimnego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół – majeranku i tymianku
  • sól
  • biały pieprz

Zdjęcie - Zapiekany makaron z serem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku „al dente”.
  • Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na maśle nie rumieniąc jej. Całość oprószyłam mąką.
  • Mieszając podsmażyłam kilka minut nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie do zasmażki stopniowo dolewałam zimnego mleka, energicznie mieszając trzepaczką, by zapobiec powstaniu grudek w sosie. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i gotowałam na najmniejszym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Gotowy sos odstawiłam do lekkiego przestudzenia.
  • Sery starłam na tarce. 1/2 szklanki sera odłożyłam do posypania.
  • Zioła drobno posiekałam.
  • Do ciepłego, ale nie gorącego beszamelu dodałam ser i zioła i dokładnie wymieszałam.
  • Na koniec połączyłam makaron z sosem i przełożyłam do kokilek. Makaron posypałam resztę sera i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 20 minut, do chwili aż ser z wierzchu się zrumieni.

Smacznego!

Zdjęcie - Zapiekany makaron z serem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
6

Zapiekanka makaronowa z tuńczy…

Dzi Dzi
karmelowy

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekanka makaronowa
3

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTK…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Owocowa zapiekanka z rabarbarem – cobbler
3

Owocowa zapiekanka z rabarbare…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Najlepsza zapiekanka ziemniaczana
2

Najlepsza zapiekanka ziemniacz…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Lasagne Puttanesca

Lasagne Puttanesca

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Wiejska zapiekanka
3

Wiejska zapiekanka

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zapiekany kalafior z trzema serami z kaszą gryczaną
2

Zapiekany kalafior z trzema se…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Filet z kurczaka w porach w sosie curry
4

Filet z kurczaka w porach w so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaczana zapiekanka z jajkami i pieczarkami

Ziemniaczana zapiekanka z jajk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Mac’n’cheese z boczkiem i brokułami

Mac’n’cheese z boczkiem i brok…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ryba z jarmużem pod beszamelem
1

Ryba z jarmużem pod beszamelem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne