Cydr

to był najbardziej poszukiwany przepis świata w ciągu ostatnich dwóch dni. znalazłam go w ubiegłym roku w kocurkowych rozmyslaniach w kuchni u anielki, które wówczas mieściły się jeszcze na bloxie.
dzięki ubiegłorocznemu jabłkowemu urodzajowi tata wziął na warsztat właśnie cydr, a ja eksperymentowałam z barszczem z jabłkami i dżemem jabłkowym z chilli.

Zdjęcie - cydr - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

cydr
5 kg nieobranych jabłek, 10 litrów letniej wody, 3/4 kg cukru, 1 łyżeczka startego lub mielonego imbiru
jabłek nie obierać, usunąć z nich jedynie ogonki. sokowirówką wycisnąć sok z całych jabłek wraz z gniazdami nasiennymi. wytłoczyn, które pozostają po wyciśnięciu nie wyrzucać! dodać je do soku z jabłek, wymieszać i dolać 3 litry wody letniej. wymieszane, w dużym naczyniu, przykryć płócienną ściereczką i pozostawić na 7 dni. mieszać codziennie rano i wieczorem. po tym czasie wycisnąć sok ze sfermentowanego moszczu, np. przez kilkakrotnie złożoną gazę. wymieszać ze startym imbirem. przelać do dużego gąsiora. dolać 7 litrów letniej wody wymieszanej z cukrem (mieszać tak długo aż  się cukier rozpuści). przykryć gazą lub lnianą ściereczką, zacisnąć gumką recepturką i zostawić cydr na 24 godz. (nie dłużej). następnego dnia ściągnąć cydr ponownie przecedzając. przelać do umytych i wyparzonych butelek z zakrętkami. nalewać do połowy butelek - żeby nie wybuchł, bo będzie jeszcze pracował. zakręcać butelki i wynieść do piwnicy. pić można już po 2 tygodniach.

Przepisy z tych kategorii

Tarta marcepanowa z gruszkami

Tarta marcepanowa z gruszkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka ze szpinakiem i jabłkiem

Sałatka ze szpinakiem i jabłki…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Łatwe ciasto z gruszkami
1

Łatwe ciasto z gruszkami

Dzi Dzi
karmelowy

Surówka z czerwonej kapusty i gruszki

Surówka z czerwonej kapusty i…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Koktajl przyśpieszający metabolizm
1

Koktajl przyśpieszający metabo…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Wątróbka ze śmietaną i jabłkiem
1

Wątróbka ze śmietaną i jabłkie…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Bakaliowe ciasteczka z winiakiem

Bakaliowe ciasteczka z winiaki…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym
1

Pasta z ciecierzycy z burakami…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Czekoladowy deser z tapioki

Czekoladowy deser z tapioki

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Babka gotowana waniliowa

Babka gotowana waniliowa

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Butter chicken - indyjski kurczak maślany

Butter chicken - indyjski kurc…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Focaccia z serem feta i oliwkami

Focaccia z serem feta i oliwka…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo