Cydr

to był najbardziej poszukiwany przepis świata w ciągu ostatnich dwóch dni. znalazłam go w ubiegłym roku w kocurkowych rozmyslaniach w kuchni u anielki, które wówczas mieściły się jeszcze na bloxie.
dzięki ubiegłorocznemu jabłkowemu urodzajowi tata wziął na warsztat właśnie cydr, a ja eksperymentowałam z barszczem z jabłkami i dżemem jabłkowym z chilli.

Zdjęcie - cydr - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

cydr
5 kg nieobranych jabłek, 10 litrów letniej wody, 3/4 kg cukru, 1 łyżeczka startego lub mielonego imbiru
jabłek nie obierać, usunąć z nich jedynie ogonki. sokowirówką wycisnąć sok z całych jabłek wraz z gniazdami nasiennymi. wytłoczyn, które pozostają po wyciśnięciu nie wyrzucać! dodać je do soku z jabłek, wymieszać i dolać 3 litry wody letniej. wymieszane, w dużym naczyniu, przykryć płócienną ściereczką i pozostawić na 7 dni. mieszać codziennie rano i wieczorem. po tym czasie wycisnąć sok ze sfermentowanego moszczu, np. przez kilkakrotnie złożoną gazę. wymieszać ze startym imbirem. przelać do dużego gąsiora. dolać 7 litrów letniej wody wymieszanej z cukrem (mieszać tak długo aż  się cukier rozpuści). przykryć gazą lub lnianą ściereczką, zacisnąć gumką recepturką i zostawić cydr na 24 godz. (nie dłużej). następnego dnia ściągnąć cydr ponownie przecedzając. przelać do umytych i wyparzonych butelek z zakrętkami. nalewać do połowy butelek - żeby nie wybuchł, bo będzie jeszcze pracował. zakręcać butelki i wynieść do piwnicy. pić można już po 2 tygodniach.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto cynamonowe z jabłkami i orzechami

Ciasto cynamonowe z jabłkami i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wielki finał i mus jabłkowy. Z czekoladą
1

Wielki finał i mus jabłkowy. Z…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Szarlotka w kratkę

Szarlotka w kratkę

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gruszkowy krem z gorgonzolą i czerwonym pieprzem. Sezonowo od A do M

Gruszkowy krem z gorgonzolą i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto Salceson
1

Ciasto Salceson

Beti Beti
kruche babeczki

Szarlotka z aronią
1

Szarlotka z aronią

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Dyniowa drożdżówka z cynamonem
1

Dyniowa drożdżówka z cynamonem

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Szarlotka w kratkę

Szarlotka w kratkę

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczone pierogi ruskie z miętą i groszkiem

Pieczone pierogi ruskie z mięt…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tartaletki z kremem budyniowym i owocami

Tartaletki z kremem budyniowym…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Flaki po warszawsku

Flaki po warszawsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pieczony kurczak w sosie satay

Pieczony kurczak w sosie satay…

Dzi Dzi
karmelowy