Cydr

to był najbardziej poszukiwany przepis świata w ciągu ostatnich dwóch dni. znalazłam go w ubiegłym roku w kocurkowych rozmyslaniach w kuchni u anielki, które wówczas mieściły się jeszcze na bloxie.
dzięki ubiegłorocznemu jabłkowemu urodzajowi tata wziął na warsztat właśnie cydr, a ja eksperymentowałam z barszczem z jabłkami i dżemem jabłkowym z chilli.

Zdjęcie - cydr - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

cydr
5 kg nieobranych jabłek, 10 litrów letniej wody, 3/4 kg cukru, 1 łyżeczka startego lub mielonego imbiru
jabłek nie obierać, usunąć z nich jedynie ogonki. sokowirówką wycisnąć sok z całych jabłek wraz z gniazdami nasiennymi. wytłoczyn, które pozostają po wyciśnięciu nie wyrzucać! dodać je do soku z jabłek, wymieszać i dolać 3 litry wody letniej. wymieszane, w dużym naczyniu, przykryć płócienną ściereczką i pozostawić na 7 dni. mieszać codziennie rano i wieczorem. po tym czasie wycisnąć sok ze sfermentowanego moszczu, np. przez kilkakrotnie złożoną gazę. wymieszać ze startym imbirem. przelać do dużego gąsiora. dolać 7 litrów letniej wody wymieszanej z cukrem (mieszać tak długo aż  się cukier rozpuści). przykryć gazą lub lnianą ściereczką, zacisnąć gumką recepturką i zostawić cydr na 24 godz. (nie dłużej). następnego dnia ściągnąć cydr ponownie przecedzając. przelać do umytych i wyparzonych butelek z zakrętkami. nalewać do połowy butelek - żeby nie wybuchł, bo będzie jeszcze pracował. zakręcać butelki i wynieść do piwnicy. pić można już po 2 tygodniach.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i migdałow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Szarlotka żurawinowa

Szarlotka żurawinowa

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszona czerwona kapusta - wersja uproszczona
2

Kiszona czerwona kapusta - wer…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pasztet z fasoli mung i pieczonych warzyw
1

Pasztet z fasoli mung i pieczo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bananowa krówka
3

Bananowa krówka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Flaki inaczej, czyli z fasolą i papryką
1

Flaki inaczej, czyli z fasolą…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Golonka z indyka duszona w warzywach
2

Golonka z indyka duszona w war…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Filet z indyka caprese
2

Filet z indyka caprese

napiecyku napiecyku
napiecyku

Falafel z ciecierzycy
2

Falafel z ciecierzycy

upl upl
Niebo w gębie

Karpatka
1

Karpatka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia