Albondigas (hiszpańskie miniklopsiki)

Albondigas con tomate, czyli miniklopsiki w sosie pomidorowym to klasyczna hiszpańska przekąska, podawana w tapas barach. Klopsiki są konkretne, aromatyczne i bardzo smaczne. Dodatek cytryny tworzy ciekawą, niecodzienną nutę w tym z pozoru banalnym pomidorowym sosie. Klopsiki doskonale sprawdzą się także jako danie obiadowe :)

Zdjęcie - Albondigas (hiszpańskie miniklopsiki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ALBONDIGAS CON TOMATE
(2-3 porcje)
250g mielonego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny albo mieszanego obu tych gatunków),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki bułki tartej,
½ jajka (ja użyłam 1 białka),
1 mała suszona papryczka chili,
1 duży, dojrzały pomidor,
½ puszki pomidorów,
½ cytryny,
oliwa,
sól i pieprz,
natka pietruszki


Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Bułkę tartą namoczyć w 2-3 łyżkach wody.
Mięso włożyć do miski, dodać połowę cebuli, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natką pietruszki i drobno pokrojoną papryczką chili (bez pestek). Całość dokładnie wymieszać.
Moczonymi w wodzie dłońmi formować klopsiki, ułożyć je na talerzu i wstawić do lodówki na pół godziny – dzięki temu łatwiej zachowają swój kształt podczas smażenia.

W tym czasie przygotować sos: Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę. Do pozostałej podsmażonej cebuli dodać drugi, posiekany w plasterki, ząbek czosnku. Smażyć chwilę, po czym dodać pokrojonego pomidora, pomidory z puszki. Dusić razem kilka minut, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Klopsiki usmażyć na rumiano na oliwie, po czym przełożyć do garnka z sosem. Dusić razem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Z cytryny odkroić kawałek objętosci łyżeczki, drobno go pokroić (razem ze skórką) i dodać do sosu pod koniec gotowania. Z pozostałej cytryny wycisnąć sok i również dodać go do potrawy.

Klopsiki serwowane jako przekąska można podawać w miseczkach. Jedząc, można nabijać je na wykałaczki.


(przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" J. Olivera, wyd. Insignis, 2010)


Zdjęcie - Albondigas (hiszpańskie miniklopsiki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Albondigas (hiszpańskie miniklopsiki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Roladki z cukinii z kozim serem

Roladki z cukinii z kozim sere…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Crostini ze smażoną papryką
4

Crostini ze smażoną papryką

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Koreczki z klopsikami i szynką
1

Koreczki z klopsikami i szynką

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Śledzie w czosnku i majeranku
3

Śledzie w czosnku i majeranku

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Granola czekoladowa

Granola czekoladowa

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Churros- hiszpańskie pączki
1

Churros- hiszpańskie pączki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Churros
2

Churros

food² food²
Food Square

Polvorones del Espíritu Santo - hiszpańskie polworony Ducha Świętego
1

Polvorones del Espíritu Santo…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón

Hiszpańskie krokiety z szynką…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią
2

Klopsiki hiszpańskie na potraw…

Dzi Dzi
karmelowy

Sos mojo verde do jajek
1

Sos mojo verde do jajek

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ