Albondigas (hiszpańskie miniklopsiki)

Albondigas con tomate, czyli miniklopsiki w sosie pomidorowym to klasyczna hiszpańska przekąska, podawana w tapas barach. Klopsiki są konkretne, aromatyczne i bardzo smaczne. Dodatek cytryny tworzy ciekawą, niecodzienną nutę w tym z pozoru banalnym pomidorowym sosie. Klopsiki doskonale sprawdzą się także jako danie obiadowe :)

Zdjęcie - Albondigas (hiszpańskie miniklopsiki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ALBONDIGAS CON TOMATE
(2-3 porcje)
250g mielonego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny albo mieszanego obu tych gatunków),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki bułki tartej,
½ jajka (ja użyłam 1 białka),
1 mała suszona papryczka chili,
1 duży, dojrzały pomidor,
½ puszki pomidorów,
½ cytryny,
oliwa,
sól i pieprz,
natka pietruszki


Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Bułkę tartą namoczyć w 2-3 łyżkach wody.
Mięso włożyć do miski, dodać połowę cebuli, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natką pietruszki i drobno pokrojoną papryczką chili (bez pestek). Całość dokładnie wymieszać.
Moczonymi w wodzie dłońmi formować klopsiki, ułożyć je na talerzu i wstawić do lodówki na pół godziny – dzięki temu łatwiej zachowają swój kształt podczas smażenia.

W tym czasie przygotować sos: Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę. Do pozostałej podsmażonej cebuli dodać drugi, posiekany w plasterki, ząbek czosnku. Smażyć chwilę, po czym dodać pokrojonego pomidora, pomidory z puszki. Dusić razem kilka minut, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Klopsiki usmażyć na rumiano na oliwie, po czym przełożyć do garnka z sosem. Dusić razem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Z cytryny odkroić kawałek objętosci łyżeczki, drobno go pokroić (razem ze skórką) i dodać do sosu pod koniec gotowania. Z pozostałej cytryny wycisnąć sok i również dodać go do potrawy.

Klopsiki serwowane jako przekąska można podawać w miseczkach. Jedząc, można nabijać je na wykałaczki.


(przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" J. Olivera, wyd. Insignis, 2010)


Zdjęcie - Albondigas (hiszpańskie miniklopsiki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Albondigas (hiszpańskie miniklopsiki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Krokiety ruskie

Krokiety ruskie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Domowa granola z masłem  orzechowym
1

Domowa granola z masłem orzec…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Szaszłyki z tofu czosnkowego i z karmelizowanego ananasa

Szaszłyki z tofu czosnkowego i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami
1

Śledzie z suszonymi pomidorami…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z arbuza i ogórka z pekanami i fetą
1

Sałatka z arbuza i ogórka z pe…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Karpatka z borówkami
2

Karpatka z borówkami

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z ogórkiem i krewetkami według Gordona Ramsaya

Sałatka z ogórkiem i krewetkam…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kalafior gotowany w sosie pomidorowym
1

Kalafior gotowany w sosie pomi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kawa bananowo-karmelowa i jak zrobić karmel
2

Kawa bananowo-karmelowa i jak…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Jajka zapiekane z grzybami

Jajka zapiekane z grzybami

Dzi Dzi
karmelowy