Nie jest to (...) klasyczny przepis na waniliową panna cottę z sosem malinowym. Tę zrobię, gdy nadejdzie sezon na maliny. Póki co wymyśliłam panna cottę kardamonowo-cytrynową, którą ozdobiłam pestkami granatu. Jest pyszna!
Dzisiaj proponuję Wam upiec bułeczki pszenno-orkiszowe, które bo zetknięciu w trakcie wyrastania, po upieczeniu tworzą wieniec w kształcie serca. W efekcie powstaje chlebek, który na pewno sprawiłby uśmiech osobie, dla której by się go upiekło
Pyszne i uzależniające kruche, ciasteczka kakaowe. Są maślane i pięknie pachną kakao. Jeszcze pyszniejsze i ładniejsze udekorowane lukrem królewskim :) Bardzo polecam na nadchodzące walentynki, ale można też je zrobić na inną okazję po prostu wycinając jakieś inne kształty.
Gruszki z gorgonzolą i szynką parmeńską to bardzo prosta do wykonania i wykwintna przystawka – idealna na kolację we dwoje Uwielbiam połączenie gruszki i gorgonzoli, a dodatek kurkumy do gruszki widziałam u Ani z Lepszego Smaku i postanowiłam spróbować. Owoc nabiera przepięknego koloru! Połączenie rewelacyjne w smaku i wyglądzie. Polecam!
Upiekłam je w formie mini, lepiąc 10 mniejszych bułeczek, ale równie dobrze można ulepić ich mniej, aby były większe. Przygotowałam z nich kanapeczki na imprezę urodzinową. Cieszyły się takim powodzeniem, że zniknęły z talerzy w kilkanaście minut :)
Dziś mam dla Was prosty przepis. Ktokolwiek odwiedza mój blog wie, że takie przepisy i potrawy lubię najbardziej. Tym razem proponuję Wam pyszny omlet na śniadanie. Jajka, grzanki, ser żółty, a wszystko okraszone pysznym smakowym olejem Kujawskim.
Bułeczki walentynkowe – delikatne i puszyste bułeczki w kształcie serc z nadzieniem z suszonych pomidorów. Idealna propozycja na walentynkowe śniadanie i kolację… Ciasto jest bardzo elastyczne i bezproblemowe do wyrabiania, proste, szybkie i wspaniale smakuje….
Na każde sobotnie zajęcia staram się przygotować jakieś małe przekąski – zazwyczaj słodkie muffiny, a w ostatnią sobotę zrobiłam coś wytrawnego – mini focaccie.
Mimo dodatku zakwasu żytniego, chleb jest zdecydowanie bardziej pszenny, ponieważ dodatkowo przygotowałam zaczyn na bazie zakwasu żytniego i mąki pszennej. Całość połączona z aktywnym zakwasem, dodatkową porcją mąki i wody, składa się na fantastyczny chleb, który świetnie smakował mi dziś ze smalcem.
Karmelizowana cebula też nie jest dodatkiem, który świetnie sprawdzi się do powideł, ale jest pewnym kompromisem. Dodaje bowiem bochenkowi lekkiej słodkości, która wpływa ostatecznie na jego interesujący smak. Dla mnie to bardzo trafne połączenie.
Bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią są pyszne i pachną troszkę jak pizza :). Idealne na śniadanie, z wędliną lub serem. Mnie tam nawet bez dodatków smakowały. Lubię bardzo zapach ziół w pieczywie, lubię też suszone pomidory, a dodatek smakowego oleju fajnie się wpasował do tego pieczywa.
Dla mnie to po prostu bułka paryska, chociaż wiem, że dla innych jest też bułką wrocławską. Niezależnie od etymologii wszystkich słów, bułka ta charakteryzuje się długością (ok. 30 cm), smakiem przypominającym bułkę i wyglądem nawiązującym do bochenka chleba.