Krem z kalafiora z suszonym boczkiem

Zdjęcie - Krem z kalafiora z suszonym boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dobra , delikatna zupa. W sam raz na nadchodzące zimne dni. Suszony boczek idealnie komponuje się z kremem dodając słonego posmaku. Gdy na zewnątrz robi się chłodno mogłabym jeść zupy o każdej porze dnia (za pewne zrzuciłabym też parę kilogramów). Jako fanka naturalnego jedzenia robię zupę na prawdziwym rosole, bez dodatku sztucznych kostek. Trzeba na to poświęcić trochę energii, ale w efekcie otrzymujemy głębszy, naturalny smak. Mam też swój sposób na oszczędzenie czasu- gotując rosół przygotowuje największy garnek i niezużytą część zamrażam w woreczkach strunowych. Mogą tam spokojnie czekać na następne natchnienie.
Krem z kalafiora z suszonym boczkiem [4 porcje] - ok. 1 litr bulionu drobiowo-wołowego* - 1 kalafior - 100 ml białego wina - 5 łyżek parmezanu - 5 łyżek mleka - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka gałki muszkatołowej - sól, pieprz wedle uznania - boczek krojony - pietruszka do dekoracji
Rozpocznij od suszenia boczku. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na nim plastry boczku. Piecz w 100 stopniach przez godzinę. Przygotuj bulion (opis poniżej). Podziel kalafior na małe kawałki, włóż do osobnego garnka i zalej 4-5 chochlami bulionu. Zagotuj i poczekaj aż kalafior zmięknie. Przelej zawartość garnka do blendera, lub zmiksuj ręcznym blenderem bezpośrednio w garnku. Jeżeli krem jest zbyt gęsty dodaj odrobinę bulionu, aby go rozcieńczyć. Dodaj wino, parmezan, mleko, gałkę. Wyciśnij ząbek czosnku i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z dwoma plastrami suszonego boczku i pietruszką.
* Bulion drobiowo-wołowy: Zwykle robię bulion z udek/ pałek/ skrzydełek kurczaka i wołowego szpondra. Najlepiej wybierać mięsa, które mają sporo kości- dają lepszy aromat. Oczyść mięso i włóż do średniej wielkości garnka. Gotuj ok. 30 minut i dodaj warzywa pokrojone na małe części (marchewka, pietruszka, seler, cebula, por). Dodaj kilka liści laurowych, paręnaście ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 2 pokrojone ząbki czosnku. Gotuj jeszcze przez ok. 1 godzinę usuwając szumowiny (to ta brudna, zbierająca się na wierzchu pianka). Na końcu odcedź i dosól dla smaku. Nadmiar możesz zamrozić na poczet następnej zupy.
Śliwka

Kategorie przepisów

Podobne przepisy