Omlet z bananami
Zanim zrobiłam ten omlet, oglądnęłam chyba z dziesięć filmików na youtube, jak się go profesjonalnie zwija :) oczywiście nie sposób było nie natrafić także na fragmenty programu słynnej Julii Child :)
I może miałam fuksa, ale udało mi się zwinąć ten omlet za pierwszym razem. To trochę tak jak ze strzelaniem do tarczy – jak tylko ktoś mi pokazał jak to zrobić, od razu trafiłam w dziesiątkę. Dalej było już tylko gorzej, ale o tym ciiiii... ;)
Pomysł na omlet z bananami znalazłam w książce "Sztuka gotowania na co dzień" Pola Martina. Ponieważ z powodu rumu omlet jest lekko gorzkawy, proponuję we własnym zakresie dodać do jajek łyżeczkę cukru :)
OMLET Z BANANAMI
2 duże jajka,
1 duży banan,
1 łyżka rumu,
1 łyżka brązowego cukru,
2 łyżki masła,
3 łyżki mleka lub śmietanki,
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Rozgrzać pół łyżki masła na małej patelni. Dodać pokrojonego w plasterki banana i brązowy cukier. Smażyć 2-3 minuty i odstawić.
Roztrzepać jaja z mlekiem, rumem i opcjonalnie z cukrem. Resztę masła rozgrzać na teflonowej patelni na średnim ogniu. Gdy będzie gorące, wlać jaja i smażyć pół minuty, lekko zamieszać środek omletu, żeby jajka się ścięły, po czym smażyć kolejne pół minuty. Jajka powinny być usmażone, ale ciągle miękkie. Rozprowadzić połowę bananów na jajkach i łopatką zwijać omlet z prawej strony na lewą, pochylając patelnię w kierunku zwijania. Przełożyć zrumieniony omlet odwracając go na talerz i przybrać resztą bananów.
I może miałam fuksa, ale udało mi się zwinąć ten omlet za pierwszym razem. To trochę tak jak ze strzelaniem do tarczy – jak tylko ktoś mi pokazał jak to zrobić, od razu trafiłam w dziesiątkę. Dalej było już tylko gorzej, ale o tym ciiiii... ;)
Pomysł na omlet z bananami znalazłam w książce "Sztuka gotowania na co dzień" Pola Martina. Ponieważ z powodu rumu omlet jest lekko gorzkawy, proponuję we własnym zakresie dodać do jajek łyżeczkę cukru :)
OMLET Z BANANAMI
2 duże jajka,
1 duży banan,
1 łyżka rumu,
1 łyżka brązowego cukru,
2 łyżki masła,
3 łyżki mleka lub śmietanki,
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Rozgrzać pół łyżki masła na małej patelni. Dodać pokrojonego w plasterki banana i brązowy cukier. Smażyć 2-3 minuty i odstawić.
Roztrzepać jaja z mlekiem, rumem i opcjonalnie z cukrem. Resztę masła rozgrzać na teflonowej patelni na średnim ogniu. Gdy będzie gorące, wlać jaja i smażyć pół minuty, lekko zamieszać środek omletu, żeby jajka się ścięły, po czym smażyć kolejne pół minuty. Jajka powinny być usmażone, ale ciągle miękkie. Rozprowadzić połowę bananów na jajkach i łopatką zwijać omlet z prawej strony na lewą, pochylając patelnię w kierunku zwijania. Przełożyć zrumieniony omlet odwracając go na talerz i przybrać resztą bananów.