Zupa dyniowa z kukurydzą

Zupa dyniowa z kukurydzą
Jesień i zima to czas, gdy szczególnie zaczynam doceniać zupy. Kiedy wracam do domu z uczelni, zmarznięta i głodna, o niczym nie marzę tak, jak o misce gorącej, pożywnej zupy. Takiej, po której nie muszę już sięgać po drugie danie ani niczym "dojadać".

Ten przepis znalazłam w jednej z książeczek, które nabyłam pod wpływem impulsu jakiś czas temu – "Gotuj smacznie i niedrogo". Zupa z dyni z kukurydzą okazała się strzałem w dziesiątkę. Była sycąca i bardzo aromatyczna. Polecam :)
Przepis podaję z moimi drobnymi modyfikacjami.

Zdjęcie - Zupa dyniowa z kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZUPA DYNIOWA Z KUKURYDZĄ
800 g miąższu dyni,
pół puszki kukurydzy,
1 cebula,
1-2 ząbki czosnku,
4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
pół szklanki mleka,
3 łyżki śmietany,
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
pół łyżeczki nasion kolendry
pieprz cayenne,
sól i pieprz,
pół pęczka szczypiorku

Oczyszczony miąższ dyni (bez pestek i skóry) pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię. Smażyć przez kilka minut. Dodać do gorącego bulionu i gotować pod przykryciem 20 minut, aż dynia będzie miękka.
Kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Dodać do zupy razem ze startym imbirem, a następnie całość zmiksować na gładki krem. Wrzucić kukurydzę i gotować jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia. Wlać mleko – tyle, aby zupa miała pożądaną przez nas konsystencję. Doprawić do smaku pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietaną. Rozlać do miseczek i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Zdjęcie - Zupa dyniowa z kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów