Ragout perskie z kurczaka
Szczerze wątpię, by to danie miało faktycznie coś wspólnego z Persją, niemniej jednak jest bardzo smaczne i warte wypróbowania :)
RAGOUT PERSKIE Z KURCZAKA
700 g mięsa z kurczaka (np. filet z piersi, ale ja wolę mięso z udek, jest bardziej miękkie),
2 duże winne jabłka,
1 duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju lub klarowanego masła,
szklanka bulionu drobiowego,
2-3 łyżki śmietany,
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
płaska łyżeczka skórki otartej z cytryny,
łyżka soku z cytryny,
płaska łyżka curry,
1 łyżeczka mąki,
sól i pieprz,
posiekana świeża mięta
Umyte mięso pokroić w paseczki, posypać solą i pieprzem. W rondlu podgrzać olej lub masło, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę z cytryny. Smażyć na silnym ogniu przez kilka minut. Dodać curry, wymieszać, wlać bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w paseczki, dodać do mięsa, całość skropić sokiem z cytryny i dusić jeszcze 10 minut. Jogurt, śmietanę i mąkę wymieszać razem, wlać do rondla i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem, posypane miętą.
(przepis z książeczki "Gulasze i potrawki" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego")
RAGOUT PERSKIE Z KURCZAKA
700 g mięsa z kurczaka (np. filet z piersi, ale ja wolę mięso z udek, jest bardziej miękkie),
2 duże winne jabłka,
1 duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju lub klarowanego masła,
szklanka bulionu drobiowego,
2-3 łyżki śmietany,
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
płaska łyżeczka skórki otartej z cytryny,
łyżka soku z cytryny,
płaska łyżka curry,
1 łyżeczka mąki,
sól i pieprz,
posiekana świeża mięta
Umyte mięso pokroić w paseczki, posypać solą i pieprzem. W rondlu podgrzać olej lub masło, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę z cytryny. Smażyć na silnym ogniu przez kilka minut. Dodać curry, wymieszać, wlać bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w paseczki, dodać do mięsa, całość skropić sokiem z cytryny i dusić jeszcze 10 minut. Jogurt, śmietanę i mąkę wymieszać razem, wlać do rondla i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem, posypane miętą.
(przepis z książeczki "Gulasze i potrawki" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego")