Różowe cupcakes
Specjalnie z okazji "Różowego Tygodnia", który już po raz drugi zorganizowała Szarlotek przygotowałam słodkie różowe babeczki z kremem. Akcja ta ma na celu zwrócenie uwagi na profilaktykę w walce z rakiem piersi. W zeszłym roku dopiero zaczynałam swoją przygodę z blogopichceniem i nie udało mi się na czas przyłączyć się do zabawy. W tym roku robię to z przyjemnością :)
Przepis jest składową kilku różnych przepisów znalezionych w Internecie oraz mojej własnej fantazji. Z podanej ilości składników wyszło mi 18 babeczek.
RÓŻOWE CUPCAKES
120g mąki,
100g kisielu wiśniowego w proszku (bez cukru),
200g miękkiego masła,
200g cukru,
2 duże jaja,
pół łyżeczki sody,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 łyżek mleka
krem:
150g serka mascarpone,
150g kremowego serka (Philadelphia albo np. "Twój Smak" Piątnicy),
200 ml śmietanki kremówki,
50g cukru pudru,
kilka kropel aromatu waniliowego,
różowe draże do dekoracji
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijać po jednym jajku, cały czas intensywnie miksując. Mąkę wymieszać razem z kisielem, proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodawać do ciasta. Na koniec dodawać po jednej łyżce mleka i miksować jeszcze przez chwilę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i łyżką nakładać do nich ciasto. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Babeczki najpierw rosną, a potem opadają, ich powierzchnia robi się płaska, idealna na nałożenie kremu, ale nie tworzy się zakalec – babeczki powinny być puszyste i mięciutkie. Upieczone babeczki wystudzić na kratce.
Krem: Mascarpone i serek kremowy zmiksować krótko z cukrem pudrem, pod koniec dodając aromat waniliowy. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, przełożyć do serka i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować!). Gotowy krem nałożyć na ostudzone babeczki. Udekorować drażami.
Przepis jest składową kilku różnych przepisów znalezionych w Internecie oraz mojej własnej fantazji. Z podanej ilości składników wyszło mi 18 babeczek.
RÓŻOWE CUPCAKES
120g mąki,
100g kisielu wiśniowego w proszku (bez cukru),
200g miękkiego masła,
200g cukru,
2 duże jaja,
pół łyżeczki sody,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 łyżek mleka
krem:
150g serka mascarpone,
150g kremowego serka (Philadelphia albo np. "Twój Smak" Piątnicy),
200 ml śmietanki kremówki,
50g cukru pudru,
kilka kropel aromatu waniliowego,
różowe draże do dekoracji
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijać po jednym jajku, cały czas intensywnie miksując. Mąkę wymieszać razem z kisielem, proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodawać do ciasta. Na koniec dodawać po jednej łyżce mleka i miksować jeszcze przez chwilę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i łyżką nakładać do nich ciasto. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Babeczki najpierw rosną, a potem opadają, ich powierzchnia robi się płaska, idealna na nałożenie kremu, ale nie tworzy się zakalec – babeczki powinny być puszyste i mięciutkie. Upieczone babeczki wystudzić na kratce.
Krem: Mascarpone i serek kremowy zmiksować krótko z cukrem pudrem, pod koniec dodając aromat waniliowy. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, przełożyć do serka i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować!). Gotowy krem nałożyć na ostudzone babeczki. Udekorować drażami.