Słodka tarta z dynią i prażonymi migdałami
To kolejna moja propozycja do kończącego się już Festiwalu Dyni. Pomysł na słodką tartę z dynią i migdałami wypatrzyłam w książce Michela Roux "Ciasta pikantne i słodkie". W trakcie robienia tego ciasta sporo jednak pozmieniałam i taki nieco zmodyfikowany przepis prezentuję poniżej. Tarta wyszła smaczna, słodka dynia dobrze skomponowała się ze skórką pomarańczową i migdałami, niemniej jednak do kanonu moich ulubionych ciast nie wejdzie ;) Ale nie żałuję, że ją zrobiłam, bo ja zawsze jestem ciekawa nowych smaków :)
TARTA Z DYNIĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
kruche ciasto:
300g mąki,
150g masła,
75g cukru pudru,
szczypta soli,
1 jajko
nadzienie:
500g obranej dyni bez pestek,
50g masła,
180g cukru,
50g migdałów,
cienko skrojona skórka z połowy pomarańczy,
4 łyżki dżemu morelowego,
do posmarowania: 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Masło posiekać na stolnicy z mąką i cukrem pudrem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Dynię pokroić na dwucentymetrową kostkę i gotować na parze przez 10 minut do miękkości. Ja użyłam mrożonej dyni, którą rozmroziłam – ponieważ wcześniej była ona już blanszowana, nie gotowałam jej dodatkowo na parze.
Podgrzać masło na patelni, wrzucić dynię i 120 g cukru. Gotować na średnim ogniu przez 6-7 minut, następnie przełożyć do miski za pomocą łyżki cedzakowej i odstawić, by nieco przestygła.
Migdały zalać wrzątkiem, obrać, a następnie uprażyć na suchej patelni. Zmiksować w blenderze razem ze skórką pomarańczową i pozostałym cukrem.
Schłodzone ciasto wyjąć, odkroić ¼, a resztę rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy na tartę lub tortownicy o średnicy 24 cm. Spód ponakłówać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyjąć z piekarnika, dno posmarować dżemem, na to wyłożyć dynię. Posypać cukrem z migdałami i skórką pomarańczową. Pozostałą ćwiartkę ciasta rozwałkować i wyciąć paski, które ułożyć na cieście w postaci kratki. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem (ja zapomniałam ;) ).
Piec w 180 stopniach przez 40 minut na złoty kolor.
TARTA Z DYNIĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
kruche ciasto:
300g mąki,
150g masła,
75g cukru pudru,
szczypta soli,
1 jajko
nadzienie:
500g obranej dyni bez pestek,
50g masła,
180g cukru,
50g migdałów,
cienko skrojona skórka z połowy pomarańczy,
4 łyżki dżemu morelowego,
do posmarowania: 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Masło posiekać na stolnicy z mąką i cukrem pudrem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Dynię pokroić na dwucentymetrową kostkę i gotować na parze przez 10 minut do miękkości. Ja użyłam mrożonej dyni, którą rozmroziłam – ponieważ wcześniej była ona już blanszowana, nie gotowałam jej dodatkowo na parze.
Podgrzać masło na patelni, wrzucić dynię i 120 g cukru. Gotować na średnim ogniu przez 6-7 minut, następnie przełożyć do miski za pomocą łyżki cedzakowej i odstawić, by nieco przestygła.
Migdały zalać wrzątkiem, obrać, a następnie uprażyć na suchej patelni. Zmiksować w blenderze razem ze skórką pomarańczową i pozostałym cukrem.
Schłodzone ciasto wyjąć, odkroić ¼, a resztę rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy na tartę lub tortownicy o średnicy 24 cm. Spód ponakłówać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyjąć z piekarnika, dno posmarować dżemem, na to wyłożyć dynię. Posypać cukrem z migdałami i skórką pomarańczową. Pozostałą ćwiartkę ciasta rozwałkować i wyciąć paski, które ułożyć na cieście w postaci kratki. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem (ja zapomniałam ;) ).
Piec w 180 stopniach przez 40 minut na złoty kolor.