Fantastyczne delikatne ciasteczka czekoladowe o konsystencji piernika. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Migdały najlepiej nabyć w postaci sproszkowanej, jeżeli zamiast tego użyjemy płatków migdałowych, można je przed zmiksowaniem podprażyć lekko na suchej patelni.
Bardzo smaczne ciasteczka z kawą i kakao, z dodatkiem czekolady i chrupiących migdałów. Jednym słowem ciasteczka napakowane dobrościami. Nieprzesadnie słodkie, lekko kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Idealne do popołudniowej kawy ;)
Dziś przedstawiam przepis na pyszną pastę kanapkową z tuńczykiem, jajkiem i awokado. Szybka i łatwa w wykonaniu, a co najważniejsze – przepyszna. Polecam!
Aksamitny, delikatny o kremowej konsystencji krem z kalafiora. Mleczko kokosowe, świeży imbir i ostra pasta curry dodają mu charakteru i pysznego smaku. Idealnie rozgrzewający w jesienne dni. Ze zwykłego kalafiora powstała naprawdę wykwintna i pełna smaku zupka.
Mak symbolizuje dostatek i dobrobyt. Na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieku z nim, dlatego prezentuję prosty, a jednocześnie elegancki tort, który nie wymaga mielenia maku. Krem kokosowy sprawia, że całość jest lekka i delikatna. Tort makowo-kokosowy świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilii, ale także jako tort dla grudniowych jubilatów oraz solenizantów – kokosowa otoczka przypomina biały śnieg.
Jednym z przepisów, które chętnie bym powtórzyła na Święta jest ten przepis na chleb wieloziarnisty. Mięciutki środek z dużą ilością ziaren i chrupiąca skórka to jest to, co bardzo mi zasmakowało i dlatego bardzo go polecam…:) Zapraszam na przepyszny chleb wieloziarnisty !
Przekąska ta ma swój początek w nowojorskim Anchor Bar, prowadzonym przez Teresę i Franka Bellissimo. Skrzydełka kurczaka w słodko-pikantnym sosie przygotowała Teresa dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Skrzydełka natychmiast stały się hitem i szybko weszły do stałej oferty.
Dzisiaj przedstawiam przepis na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. Mięso ugotowałam przy okazji przygotowania wywaru na zupę. Ponieważ się spieszyłam to resztę farszu zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane mięso
Aksamitny sernik z syropem klonowym z dodatkiem białej czekolady na piernikowym spodzie. W konsystencji jest mazisty i kremowy. Delikatność sernika przełamuje korzenny smak piernika i orzechów. To sernik na bogato – w sam raz na Święta.
Placki nie zawierają cukru, nie są smażone na tłuszczu, a mąkę pszenną w przepisie można zastąpić mąką żytnią… Nigdy bym nie pomyślała, że takie zdrowe jedzenie może być tak smaczne
Smaczny i nietuzinkowy pomysł na obiad. Chyba pierwszy raz w życiu odważyłam się do dania obiadowego dodać fistaszki. Eksperyment uważam za udany - dodały one gulaszowi charakteru. Do tego kurczak, kapusta pekińska i marchew. Połączenie warte wypróbowania, kojarzące mi się z kuchnią chińską, dlatego też podałam je u mnie z ryżem.
Moją kolejną słabością jest czekolada, a torty czekoladowe są moją małą obsesją, zwłaszcza te urocze, w wersji mini. Z powodu wyjątkowego święta rodzinnego postanowiłam "zabłysnąć" cudownym, mocno czekoladowym deserem. Dzięki moim nowym foremkom silikonowym w kształcie małych kopuł , deser zyskał dodatkowy efekt wow.