Cycki murzynki, czyli wspaniały torcik z musem czekoladowym

Cycki murzynki, czyli wspaniały torcik z musem czekoladowym

 

Zdjęcie - Cycki murzynki, czyli wspaniały torcik z musem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moją kolejną słabością jest czekolada, a torty czekoladowe są moją małą obsesją, zwłaszcza te urocze, w wersji mini. Z powodu wyjątkowego święta rodzinnego postanowiłam "zabłysnąć" cudownym, mocno czekoladowym deserem. Dzięki moim nowym foremkom silikonowym w kształcie małych kopuł , deser zyskał dodatkowy efekt wow.

Nie będę się tu specjalnie rozwodzić na temat walorów smakowych tego deseru, ponieważ każdy czekoladoholik już z pewnością ostrzy sobie zęby na ten wspaniały deser. A dodam tylko, że w środku znajdzie miłą niespodziankę - warstwę kruchych orzeszków pokrytych kremem czekoladowym. Ach czegóż chcieć więcej???

Inspiracja: Talita's kitchen.

Składniki:

    Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 120 g cukru
  • 90 g mąki
  • 30 kakao ciemnego
  • 60 g masła, stopione
  • Chrupki krem:
  • 100 g kremu czekoladowego do pieczywa
  • 40 g mlecznej czekolady, stopionej
  • 50 g migdałów, bez skórki, drobno pokrojonych
  • Mus czekoladowy:
  • 100g ciemnej czekolady, stopionej, ja użyłam takiej o 74% zawartości kakao
  • 60 ml mleka 3.2%
  • 1 łyżeczka albo dwa listki żelatyny, namoczonej
  • 220 ml śmietany 36%, lekko ubitej
  • Polewa czekoladowa:
  • 200 g wody
  • 200 g śmietany 36%
  • 180 g cukru
  • 80 g kakao
  • 4 łyżeczki w proszku albo 4 listki żelatyny, namoczonej

Sposób przygotowania:

Zdjęcie - Cycki murzynki, czyli wspaniały torcik z musem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biszkopt:

1. W misce połącz mąkę i kakao, a w drugiej misce połącz jajka i cukier, najlepiej w szklanej albo metalowej misce.

2. Miskę z jajkami połóż na garnek z lekko gotującą się wodą i tak w kąpieli wodnej, delikatnie mieszaj, aż cukier się rozpuści a masa nabierze jasno żółtego koloru oraz powiększy swoją objętość. Zdejmij z miski z wodą.Kąpiel wodna - do większego garnka wlewamy wodę i pozwalamy jej się zagotować. Następnie zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby woda lekko bulgotała. Teraz na rant garnka kładziemy miseczkę lub mniejszy garnek tak, aby mniejsze naczynie nie stykało się z wodą. Do miseczki wkładamy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż ta się rozpuści, mieszając co jakiś czas.

3. Dodaj suche składniki do masy jajecznej i delikatnie zamieszaj.

4. Dodaj masło i delikatnie wymieszaj, jednak nie za długo.

5. Wylej masę na przygotowane wcześniej dwie blachy (22x28cm) wyłożone papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż masę tak, aby miała 5mm grubości. Najlepiej jest zaznaczyć kreskę na papierze do pieczenia. Na koniec lekko postukaj blaszką o blat, aby dokładnie wyrównać poziom masy.

6. Piecz w temperaturze 180°C, około 8-10minut, aż ciasto będzie suche w środku.

7. Wyjmij z piekarnika i ułóż blaszkę na kratce. Jak przestygnie, wyjmij delikatnie ciasto z blaszki i połóż już samo na kratkę do całkowitego wystudzenia.Zdjęcie - Cycki murzynki, czyli wspaniały torcik z musem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupki krem:

1. Wszystko dokładnie połącz.

Mus czekoladowy:

1. Połącz czekoladę z mlekiem, dokładnie zamieszaj.

2. Dodaj żelatynę, zamieszaj.

3. Dodaj śmietanę i wszystko delikatnie zamieszaj.

Polewa czekoladowa:

1. Połącz wodę, śmietanę, cukier i kakao w rondelku.

2. Doprowadź do wrzenia.

3. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.

4. Schłodź do temperatury pokojowej.

Torcik:

1. Używając wykrawarki do ciastek, wytnij po 10kółek, 5 o średnicy spodu naszej foremki i 5mniejszych. Ja użyłam wykrawarek o średnicy 7,5cm oraz 5cm.

2. Mniejsze kółka posmaruj chrupkim kremem, nie oszczędzaj go Zdjęcie - Cycki murzynki, czyli wspaniały torcik z musem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Do każdej foremki wlej po około 2 łyżki musu czekoladowego.

4. Następnie połóż na wierzch mniejsze kółka i lekko dociśnij, tak aby było widać tylko jego spód.

4. Wylej resztę musy na wszystkie kółka.

5. Na wierzch włóż i lekko dociśnij duże kółka. Całość powinna mieścić się w całej foremce.

6. Odłóż foremkę do zamrażalnika, aż masa będzie całkowicie twarda.

7. Delikatnie wyjmij półkule z foremki.Jeżeli kule nie chcą wyjść, lekko zanurz foremkę w gorącej wodzie na parę sekund.Zdjęcie - Cycki murzynki, czyli wspaniały torcik z musem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

8. Połóż półkule na kratce i dokładnie oblej każdą polewą czekoladową.

9. Dodatkowo możesz zrobić dekoracje z np. białej, roztopionej czekolady albo posypać czekoladowymi wiórkami.

Smacznego!

Stopień trudności: 5 of 6 Zdjęcie - Cycki murzynki, czyli wspaniały torcik z musem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 0 Tagi: #biszkopt #czekolada #orzechy #deser #tort Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 0 Tagi: #biszkopt #czekolada #orzechy #deser #tort Komentarze (1 komentarz): #1 Wypieki Beatywypiekibeaty.com.pl 11 listopad 2013 - 14:39 Wygląda rewelacyjnie Zdjęcie - Cycki murzynki, czyli wspaniały torcik z musem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNapisz komentarz:

 

 

 

komentarz (wymagane)

Kategorie przepisów