Cycki murzynki, czyli wspaniały torcik z musem czekoladowym
Moją kolejną słabością jest czekolada, a torty czekoladowe są moją małą obsesją, zwłaszcza te urocze, w wersji mini. Z powodu wyjątkowego święta rodzinnego postanowiłam "zabłysnąć" cudownym, mocno czekoladowym deserem. Dzięki moim nowym foremkom silikonowym w kształcie małych kopuł , deser zyskał dodatkowy efekt wow.
Nie będę się tu specjalnie rozwodzić na temat walorów smakowych tego deseru, ponieważ każdy czekoladoholik już z pewnością ostrzy sobie zęby na ten wspaniały deser. A dodam tylko, że w środku znajdzie miłą niespodziankę - warstwę kruchych orzeszków pokrytych kremem czekoladowym. Ach czegóż chcieć więcej???
Inspiracja: Talita's kitchen.
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jaj
- 120 g cukru
- 90 g mąki
- 30 kakao ciemnego
- 60 g masła, stopione Chrupki krem:
- 100 g kremu czekoladowego do pieczywa
- 40 g mlecznej czekolady, stopionej
- 50 g migdałów, bez skórki, drobno pokrojonych Mus czekoladowy:
- 100g ciemnej czekolady, stopionej, ja użyłam takiej o 74% zawartości kakao
- 60 ml mleka 3.2%
- 1 łyżeczka albo dwa listki żelatyny, namoczonej
- 220 ml śmietany 36%, lekko ubitej Polewa czekoladowa:
- 200 g wody
- 200 g śmietany 36%
- 180 g cukru
- 80 g kakao
- 4 łyżeczki w proszku albo 4 listki żelatyny, namoczonej
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. W misce połącz mąkę i kakao, a w drugiej misce połącz jajka i cukier, najlepiej w szklanej albo metalowej misce.
2. Miskę z jajkami połóż na garnek z lekko gotującą się wodą i tak w kąpieli wodnej, delikatnie mieszaj, aż cukier się rozpuści a masa nabierze jasno żółtego koloru oraz powiększy swoją objętość. Zdejmij z miski z wodą.Kąpiel wodna - do większego garnka wlewamy wodę i pozwalamy jej się zagotować. Następnie zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby woda lekko bulgotała. Teraz na rant garnka kładziemy miseczkę lub mniejszy garnek tak, aby mniejsze naczynie nie stykało się z wodą. Do miseczki wkładamy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż ta się rozpuści, mieszając co jakiś czas.
3. Dodaj suche składniki do masy jajecznej i delikatnie zamieszaj.
4. Dodaj masło i delikatnie wymieszaj, jednak nie za długo.
5. Wylej masę na przygotowane wcześniej dwie blachy (22x28cm) wyłożone papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż masę tak, aby miała 5mm grubości. Najlepiej jest zaznaczyć kreskę na papierze do pieczenia. Na koniec lekko postukaj blaszką o blat, aby dokładnie wyrównać poziom masy.
6. Piecz w temperaturze 180°C, około 8-10minut, aż ciasto będzie suche w środku.
7. Wyjmij z piekarnika i ułóż blaszkę na kratce. Jak przestygnie, wyjmij delikatnie ciasto z blaszki i połóż już samo na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Chrupki krem:
1. Wszystko dokładnie połącz.
Mus czekoladowy:
1. Połącz czekoladę z mlekiem, dokładnie zamieszaj.
2. Dodaj żelatynę, zamieszaj.
3. Dodaj śmietanę i wszystko delikatnie zamieszaj.
Polewa czekoladowa:
1. Połącz wodę, śmietanę, cukier i kakao w rondelku.
2. Doprowadź do wrzenia.
3. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.
4. Schłodź do temperatury pokojowej.
Torcik:
1. Używając wykrawarki do ciastek, wytnij po 10kółek, 5 o średnicy spodu naszej foremki i 5mniejszych. Ja użyłam wykrawarek o średnicy 7,5cm oraz 5cm.
2. Mniejsze kółka posmaruj chrupkim kremem, nie oszczędzaj go
3. Do każdej foremki wlej po około 2 łyżki musu czekoladowego.
4. Następnie połóż na wierzch mniejsze kółka i lekko dociśnij, tak aby było widać tylko jego spód.
4. Wylej resztę musy na wszystkie kółka.
5. Na wierzch włóż i lekko dociśnij duże kółka. Całość powinna mieścić się w całej foremce.
6. Odłóż foremkę do zamrażalnika, aż masa będzie całkowicie twarda.
7. Delikatnie wyjmij półkule z foremki.Jeżeli kule nie chcą wyjść, lekko zanurz foremkę w gorącej wodzie na parę sekund.
8. Połóż półkule na kratce i dokładnie oblej każdą polewą czekoladową.
9. Dodatkowo możesz zrobić dekoracje z np. białej, roztopionej czekolady albo posypać czekoladowymi wiórkami.
Smacznego!
Stopień trudności: 5 of 6 Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 0 Tagi: #biszkopt #czekolada #orzechy #deser #tort Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 0 Tagi: #biszkopt #czekolada #orzechy #deser #tort Komentarze (1 komentarz): #1 Wypieki Beaty → wypiekibeaty.com.pl 11 listopad 2013 - 14:39 Wygląda rewelacyjnie Napisz komentarz:
komentarz (wymagane)