Placki owsiane z bananem
Te wspaniałe i zdrowe placki owsiane z bananem odkryłam niedawno na blogu http://www.olgasmile.com/placki-owsiane.html, a już od tego czasu kilkakrotnie je przygotowywałam. Bardzo żałuję, że nie znałam ich wcześniej! Placki nie zawierają cukru, nie są smażone na tłuszczu, a mąkę pszenną w przepisie można zastąpić mąką żytnią… Nigdy bym nie pomyślała, że takie zdrowe jedzenie może być tak smaczne Oczywiście najlepiej podawać placki z jogurtem naturalnym z dodatkiem np. cynamonu lub miodu ale też można zaszaleć i podać je z syropem klonowym czy golden syropem, albo z ulubionym dżemikiem lub zwyczajnie jeść same Jestem przekonana, że jak ich spróbujecie to się w nich zakochacie
Placki owsiane z bananemSkładniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka (lub mleka zbożowego, kokosowego, jogurtu, maślanki lub kefiru)
- 1/2 szklanki mąki
- 2 banany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- do podania: syrop klonowy lub golden syrop lub jogurt naturalny
1. Płatki owsiane zalać ciepłym mlekiem i zostawić na godzinę, żeby napęczniały (jeśli używamy jogurtu, maślanki czy kefiru to ich nie podgrzewamy ale za to dodajemy 5 łyżek wody)
2. Banana ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Mąkę mieszamy z sodą (lub proszkiem) i cynamonem.
3. Do napęczniałych płatków dodajemy starte banany i jajko i wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę z dodatkami i wszystko mieszamy na jednolitą masę.
4. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu aby ich za bardzo nie spalić -BEZ TŁUSZCZU- aż do lekkiego zbrązowienia. Przewrócić i dosmażyć z drugiej strony.
Smacznego
Drukuj / PDF