Wytrawna zupa cytrynowa z kurczakiem
Wytrawna zupa cytrynowa – lekka, o wyraźnym kwaskowym smaku cytryny. Kremowa, delikatna i wyjątkowa. Idealna na specjalne okazje i świąteczne dni. Łagodny ryż i pieczony kurczak z nutą imbiru świetnie komponują się z zupą i łagodzą jej wyrazisty smak.
Nie będzie grzybowej? To może barszczyk? Śliwkowa?… Cokolwiek?
Będzie cytrynowa – oświadczyłam któregoś roku i widziałam zdziwienie na twarzach rodziny. Wtedy to danie wydawało im się nie mniej egzotyczne jak ostrygi. Tego dnia z duszą na ramieniu podawałam na stół talerze z zupą w słonecznym kolorze. Pachniała i wyglądała bajecznie. Nie miałam jednak pojęcia, czy uda jej się sprostać wyzwaniu i zastąpić ukochaną grzybową…
Po chwili już wiedziałam, że żadna inna nie wywołałaby takiej eksplozji smaków. Od tamtej pory „cytrynową” robiłam wielokrotnie i za każdym razem wywołuje te same uśmiechy na twarzach.
Czas przygotowania: 3h
Ilość porcji: 4-5
Składniki:
- 350g włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler)
- 300g kurczaka rosołowego
- 10g kłącza imbiru
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 4-5 ziaren pieprzu
- Sól
- 200g ryżu
- 500g piersi kurczaka
- 2 jajka
- 120g cytryny (1 owoc)
- 2g imbiru w proszku
- 2g białego pieprzu
- 2g kurkumy
- 100g kremówki
Przygotowanie:
- Włoszczyznę, imbir, przyprawy i mięso rosołowe zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu 2 godziny.
- Gotowy rosół odcedzić. Do zupy potrzebujemy 1 litr.
- Ryż ugotować.
- Piersi z kurczaka natrzeć imbirem i białym pieprzem. Obsmażyć na grillowej patelni, a następnie piec w piekarniku w temperaturze 200oC przez 20 minut.
- Z cytryny zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć.
- Białka ubić na pianę. Stale ubijając dodać żółtka, skórkę i sok z cytryny.
- Masę zahartować ½ szklanki ciepłego (nie gorącego) rosołu. Całość przelać do garnka z resztą rosołu i doprawić kurkumą.
- Podgrzać do zgęstnienia. Nie doprowadzać do wrzenia!
- Podawać z ryżem i kurczakiem, z kleksem bitej śmietany.
Smacznego!