Spękane ciasteczka czekoladowe
Fantastyczne delikatne ciasteczka czekoladowe o konsystencji piernika. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Migdały najlepiej nabyć w postaci sproszkowanej, jeżeli zamiast tego użyjemy płatków migdałowych, można je przed zmiksowaniem podprażyć lekko na suchej patelni. Przepis (z kosmetycznymi modyfikacjami) pochodzi z książki "Ready for dessert" autorstwa Davida Lebovitza, mojego ulubionego mistrza cukierniczego. Więcej rekomendacji nie trzeba.
- 225g czekolady mlecznej
- 45g masła
- 2 łyżeczki rumu
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- 125g migdałów
- 70g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 jajka
- 65g cukru
- cukier, cukier puder do obtoczenia
Czekoladę, masło, esencję oraz rum roztapiamy razem w kąpieli wodnej na dość gęstą masę. Migdały, mąkę, proszek do pieczenia, kawę oraz sól wrzucamy do blendera i miksujemy. Jajka ubijamy mikserem przez kilka minut, stopniowo dodając cukier.
Ubite jajka łączymy z roztopioną czekoladą a później dodajemy sproszkowane migdały z mąką. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na dwa talerzyki wysypujemy osobno cukier oraz cukier puder. Masę wyciągamy z lodówki i łyżeczką wybieramy porcję, którą następnie wyrabiamy w dłoniach na okrągłe kule o średnicy około 2 cm. Gotową kulę obtaczamy najpierw w cukrze a następnie w cukrze pudrze.
Kule wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12 minut.