Sernik z syropem klonowym

Sernik z syropem klonowym

Zdjęcie - Sernik z syropem klonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiAksamitny sernik z syropem klonowym z dodatkiem białej czekolady na piernikowym spodzie. W konsystencji jest mazisty i kremowy. Delikatność sernika przełamuje korzenny smak piernika i orzechów. To sernik na bogato – w sam raz na Święta.

Składniki:

  • 1 kg białego, tłustego, zmielonego sera (3-krotnie)
  • 250 g serka mascarpone
  • 0,5 szklanki śmietany 30% (125 ml)
  • 0,5 szklanki syropu klonowego (125 ml)
  • 0,5 tabliczki białej czekolady (50 g)
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 1/3 szklanki mąki (50 g)
  • 2/3 szklanki drobnego cukru (110 g)

Spód:

  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 120 g herbatników
  • 60 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika

Na około 2 godziny przed pieczeniem wyjmujemy składniki z lodówki – muszą mieć koniecznie temperaturę pokojową.

Wszystkie składniki na spód do sernika wrzucamy do blendera/malaksera i miksujemy na okruszki (jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu rozkruszamy ciastka za pomocą wałka, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy okruchy rękami). Wylepiamy nimi dno tortownicy o średnicy ok. 23-24 cm. Podpiekamy przez 10 minut w temp. 160°C.

Do rondelka wlewamy śmietanę. Dodajemy białą czekoladę połamaną na mniejsze części i łyżkę masła. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do czasu, aż czekolada rozpuści się – nie dopuszczamy do zagotowania. Dolewamy syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Do miski wkładamy ser, mascarpone, jajka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i cukier. Wszystkie składniki miksujemy krótko – do czasu połączenia się składników. Wlewamy powoli masę czekoladowo-klonową (może być lekko ciepła) jednocześnie miksując. Całość przelewamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Wstawiamy wodę w czajniku na wrzątek. Tortownicę wstawiamy do innej – pustej, szczelnej i większej formy o dowolnym kształcie, a następnie wlewamy do niej wrzątek do połowy wysokości sernika. Otrzymamy w ten sposób kąpiel wodną.

Wstawiamy sernik w kąpieli do piekarnika nagrzanego do 160°C (bez termoobiegu) i pieczemy około 60 minut (nie otwieramy piekarnika przez całe pieczenie). Sernik pieczony w kąpieli wodnej jest równy i nie pęka. Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po ostudzeniu w piekarniku wstawiamy na noc do lodówki. Dekorujemy dowolnymi orzechami – wierzch możemy polać dodatkowo syropem klonowym.

Zdjęcie - Sernik z syropem klonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z syropem klonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ukaże się także w Bożonarodzeniowym e-booku przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl. Do pobrania od 1 grudnia 2013.

Kategorie przepisów