Ciasteczka czekoladowo-kawowe z migdałami
Bardzo smaczne ciasteczka z kawą i kakao, z dodatkiem czekolady i chrupiących migdałów. Jednym słowem ciasteczka napakowane dobrościami. Nieprzesadnie słodkie, lekko kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Idealne do popołudniowej kawy ;) Ciasteczka te były moim upominkiem dla Taty z okazji jego imienin, ale – ponieważ zbliża się świąteczny czas – warto pomyśleć o nich jako o bożonarodzeniowym wypieku :)
Z podanej ilości składników wychodzi 30-35 ciasteczek.
CIASTECZKA CZEKOLADOWO-KAWOWE Z MIGDAŁAMI
150g mąki,
100g miękkiego masła,
75g cukru pudru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3 łyżeczki kakao,
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku, nie granulowanej),
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
75g gorzkiej czekolady,
50g płatków migdałów,
mała szczypta soli
+ dodatkowo stopiona czekolada lub polewa kakaowa (opcjonalnie)
Masło utrzeć razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać kakao, kawę, jajko i szczyptę soli, ponownie zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką (jeśli jest za gęste, to ręcznie). Na koniec połączyć z posiekaną czekoladą i posiekanymi płatkami migdałowymi.
Masę włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
Ze schłodzonej masy nabierać łyżeczką porcje i dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto się klei, warto zwilżyć dłonie wodą). Ciasteczka kłaść na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią.
Piec w 200 stopniach przez około 10 minut. Świeżo upieczone ciasteczka są jeszcze miękkie, nabierają kruchości podczas studzenia.
Wystudzone ciasteczka można polać stopioną czekoladą lub polewą kakaową.
(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)