Chleb z tapioką

Chleb z tapioką

Zdjęcie - Chleb z tapioką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tapioka to rodzaj produktu skrobiowego, który otrzymuje się z manioku. Jest popularna głównie w kuchniach azjatyckich, ale także w Ameryce południowej.

Oprócz tego ostatnio na topie są napoje herbaciane z dużymi kulkami tapioki, które wciąga się przez grubą słomkę. Najczęściej jednak używa się jej drobniejszej odmiany do zagęszczania sosów i puddingów owocowych.

Po sukcesie z chlebem ryżowym na bazie mąki pszennej, mąki ryżowej i dodatku ryżu, stwierdziłam, że czas na eksperyment z tapioką. W końcu może ona się trochę kojarzyć z ryżem.

Ponieważ tapiokę używam najczęściej do robienia puddingu to postanowiłam, że chlebek z tapioką będzie również na słodko. Tapioka bowiem, sama w sobie jest neutralna w smaku. Za to jej konsystencja jest niepowtarzalna, co potwierdziło moje przekonanie gdy spróbowałam tego chlebka.

Miąższ chleba nabrał ciekawej struktury, a perełki tapioki są wyczuwalne podczas gryzienia :)

Najbardziej chleb smakował mi lekko podpieczony w tosterze.

Zdjęcie - Chleb z tapioką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z tapioką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z tapioką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z tapioką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z tapioką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z tapioką Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 hour 50 mins Czas pieczenia: 35 mins Całkowity czas: 2 hours 25 mins Porcje: 1 Składniki
  • 550 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 80 g drobnej tapioki
  • 50 g cukru
  • łyżeczka soli
  • 180 ml letniej wody
Przygotowanie
  1. W rondelku gotujemy 160 ml wody.
  2. Do wrzącej wody wrzucamy tapiokę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie tapioka zacznie robić się szklista, wtedy dolewamy 50 ml zimnej wody i dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Po 5 minutach tapioka będzie gotowa, przekładamy do miseczki i studzimy.
  3. Do miski przesiewamy mąkę, łączymy z pozostałymi suchymi składnikami.
  4. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy tapiokę i mieszamy.
  5. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem przez kilka minut. Ciasto będzie kleiło się trochę do miski, ale będzie elastyczne. Tak przygotowane, zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w cieple.
  6. Po podwojeniu objętości przekładamy ciasto na blat. Wyrabiamy dwie minut, formujemy podłużny bochenek i przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
  7. Na środku, wzdłuż linii chleba robimy nacięcie (widoczne na zdjęciu) i wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni.
  8. Pieczemy przez 30-35 minut, aż skórka się zarumieni.
  9. Wyciągamy i studzimy.
2.2.8

Kategorie przepisów