Babeczki ze śliwkami i migdałową kruszonką
Pyszne i proste do wykonania babeczkize śliwkami i migdałowo-marcepanową kruszonką. Przepis ten był właściwie moją improwizacją, jedynie pomysł na kruszonkę zaczerpnęłam z bloga Słodkie Fantazje.
Można je też przygotować w formie jednej dużej tarty lub opier po prostu w tortownicy.
Babeczki smakują rewelacyjnie jeszcze ciepłe, podane z kulką lodów waniliowych. Polecam!
SKŁADNIKI:
ciasto:
150 g masła
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka olejku waniliowego
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki cukru pudru
100 g masy marcepanowej schłodzonej, startej na wiórki
90 g roztopionego masła
ok. 1/2 kg odpestkowanych śliwek
Ciasto: Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.Uformuj kule,owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0.5 cm i wyłóż nim wysmarowane masłem formy do babeczek lub tartaletek.
Na ciasto ponakładaj pokrojone na małe cząstki śliwki.
Kruszonka: Masło roztop i przestudź. Mąkę i mielone migdały wymieszaj z cukrem pudrem i zalej ciepłym masłem. Rozetrzyj między palcami tworząc grudki. Dodać starty na tarce o dużych oczkach marcepan. Przygotowaną kruszonką posyp wierzch babeczek.
Wstaw no nagrzanego do 180 stopni piekarnia na około 30 minut.
Jeśli kruszonka będzie się zbytnio przypiekać przykryj babeczki folią aluminiową.
SMACZNEGO