Babeczki ze śliwkami i migdałową kruszonką

Zdjęcie - Babeczki ze śliwkami i migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki ze śliwkami i migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki ze śliwkami i migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne i proste do wykonania babeczkize śliwkami i migdałowo-marcepanową kruszonką. Przepis ten był właściwie moją improwizacją, jedynie pomysł na kruszonkę zaczerpnęłam z bloga Słodkie Fantazje.
Można je też przygotować w formie jednej dużej tarty lub opier po prostu w tortownicy.
Babeczki smakują rewelacyjnie jeszcze ciepłe, podane z kulką lodów waniliowych. Polecam!

SKŁADNIKI:
ciasto:
150 g masła
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka olejku waniliowego
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki cukru pudru
100 g masy marcepanowej schłodzonej, startej na wiórki
90 g roztopionego masła

ok. 1/2 kg odpestkowanych śliwek


Ciasto:
Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.Uformuj kule,owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0.5 cm i wyłóż nim wysmarowane masłem formy do babeczek lub tartaletek.
Na ciasto ponakładaj pokrojone na małe cząstki śliwki.
Kruszonka: Masło roztop i przestudź. Mąkę i mielone migdały wymieszaj z cukrem pudrem i zalej ciepłym masłem. Rozetrzyj między palcami tworząc grudki. Dodać starty na tarce o dużych oczkach marcepan. Przygotowaną kruszonką posyp wierzch babeczek.
Wstaw no nagrzanego do 180 stopni piekarnia na około 30 minut.
Jeśli kruszonka będzie się zbytnio przypiekać przykryj babeczki folią aluminiową.

SMACZNEGO icon smile Babeczki ze śliwkami i migdałową kruszonką

Zdjęcie - Babeczki ze śliwkami i migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)
1

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Perliczka pieczona po prowansalsku

Perliczka pieczona po prowansa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Vichyssoise. Francuska zupa – klasyk
2

Vichyssoise. Francuska zupa –…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Galette des Rois. Francuski deser na święto Trzech Króli

Galette des Rois. Francuski de…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Kandyzowane kumkwaty
1

Kandyzowane kumkwaty

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Leszcz ze śliwką w zalewie warzywnej

Leszcz ze śliwką w zalewie war…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
2

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wuzetka cynamonowa
2

Wuzetka cynamonowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia