Irlandzki słodki chleb Barmbrack
Jak pewnie wiecie, w Wielkiej Brytanii i okolicach jest nieprzerwana tradycja picia herbaty popołudniu. Do tej herbaty zwykle podaje się ciasteczka lub inne słodkie wypieki, a wśród nich od czasu do czasu znajdzie się Barmbrack- irlandzki słodki chleb. „Słodki” kojarzy się z ciastem, jednak ten wypiek przypomina bardziej chleb i nazwałabym go „półsłodkim” Wiem, że wiele osób ma wstręt do rodzynek (których jest naprawdę wiele w tym chlebie). Zupełnie nie rozumiem dlaczego i zawsze kłócę się oto z Tosią (która ich nienawidzi), że przecież nie da się nie lubić tych słodkich, małych winogron:) Polecam ten słodki wypiek zwolennikom rodzynek i tym, którzy muszą się do nich dopiero przekonać.
Irlandzki słodki chleb Barmbrack Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 35 mins Całkowity czas: 2 hours 50 mins Porcje: 1 Składniki- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 40 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 200g rodzynek sułtańskich
- 40g miękkiego masła
- 1 jajko
- 80 ml mleka
- 50 ml ciepłej mocnej herbaty
- Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Pomieszaj.
- Zalej rodzynki wrzątkiem, odłóż na kilka minut i odcedź. Odstaw do ostygnięcia.
- Do miski dodaj masło, jajko i lekko wystudzone rodzynki.
- Powoli zacznij dodawać mleko, następnie herbatę i zagniatać ciasto.
- Zagniataj aż uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję i od tego czasu przez dodatkowe 5 minut.
- Włóż ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
- Wyjmij ciasto, zagnieć i uformuj z niego okrągły bochenek. Ułóż bochenek na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową ściereczką. Odstaw do ciepłego miejsca jeszcze na 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Po upływie czasu drugiego wyrastania, włóż ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 35-40 minut.
- Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.