Irlandzki słodki chleb Barmbrack

Irlandzki słodki chleb Barmbrack

Zdjęcie - Irlandzki słodki chleb Barmbrack - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jak pewnie wiecie, w Wielkiej Brytanii i okolicach jest nieprzerwana tradycja picia herbaty popołudniu. Do tej herbaty zwykle podaje się ciasteczka lub inne słodkie wypieki, a wśród nich od czasu do czasu znajdzie się Barmbrack- irlandzki słodki chleb. „Słodki” kojarzy się z ciastem, jednak ten wypiek przypomina bardziej chleb i nazwałabym go „półsłodkim” Wiem, że wiele osób ma wstręt do rodzynek (których jest naprawdę wiele w tym chlebie). Zupełnie nie rozumiem dlaczego i zawsze kłócę się oto z Tosią (która ich nienawidzi), że przecież nie da się nie lubić tych słodkich, małych winogron:) Zdjęcie - Irlandzki słodki chleb Barmbrack - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPolecam ten słodki wypiek zwolennikom rodzynek i tym, którzy muszą się do nich dopiero przekonać.

Irlandzki słodki chleb Barmbrack Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 35 mins Całkowity czas: 2 hours 50 mins Porcje: 1 Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 200g rodzynek sułtańskich
  • 40g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 80 ml mleka
  • 50 ml ciepłej mocnej herbaty
Przygotowanie
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Pomieszaj.
  2. Zalej rodzynki wrzątkiem, odłóż na kilka minut i odcedź. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Do miski dodaj masło, jajko i lekko wystudzone rodzynki.
  4. Powoli zacznij dodawać mleko, następnie herbatę i zagniatać ciasto.
  5. Zagniataj aż uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję i od tego czasu przez dodatkowe 5 minut.
  6. Włóż ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
  7. Wyjmij ciasto, zagnieć i uformuj z niego okrągły bochenek. Ułóż bochenek na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową ściereczką. Odstaw do ciepłego miejsca jeszcze na 45 minut.
  8. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Po upływie czasu drugiego wyrastania, włóż ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 35-40 minut.
  10. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
2.2.8

Kategorie przepisów