Krem z pieczonej cukinii z czosnkiem
Dajcie znać kiedy znudzi Wam się cukinia na 1001 sposobów :) Każdy wyjazd na działkę obfituje w zbiory dyniowo-cukiniowe. Jedne i drugie rosną jak oszalałe, w niespodziewanych przez nas ilościach. Urodzaj dekady nas dopadł. W ubiegłym roku cukinia strzeliła focha i było ledwie kilka sztuk a i te nie prezentowały się jakoś okazale, za to w tym roku istne szaleństwo!
Krem z pieczonej cukinii z czosnkiem
W moim przypadku do zupy trafił tylko miąższ bez skórki, bo akurat kulisty gatunek cukinii kiedy wyrośnie ponad miarę ma ją twardą, jeśli robicie z takiej zwykłej podłużnej dajcie ją razem ze skórką, krem będzie miał wówczas po zmiksowaniu ładniejszy kolor :)
Krem z pieczonej cukinii z czosnkiem
- dowolna posiadana ilość cukinii (u mnie około 1,5kg)
- czosnek (u mnie 6 ząbków)
- dorodny por
- olej
- kilka ziemniaków
- bulion warzywny
- tymianek
- sól, pieprz
W moim przypadku do zupy trafił tylko miąższ bez skórki, bo akurat kulisty gatunek cukinii kiedy wyrośnie ponad miarę ma ją twardą, jeśli robicie z takiej zwykłej podłużnej dajcie ją razem ze skórką, krem będzie miał wówczas po zmiksowaniu ładniejszy kolor :)