Chleb paprykowy
Nie jestem wielką fanką surowej papryki i co ciekawe, większość moich znajomych również za nią nie przepada. Gdy dodaję ją do ciepłych potraw, na przykład do mięsa, nie zbyt dobrze się później czuje. Co innego z papryką mieloną, która nadaje potrawom „paprykowego” aromatu. Dzięki niej smakują niezwykle!
Ilość przetworów paprykowych na rynku po prostu zadziwia. W szczególności tych naturalnie ostrych. Uwielbiam pasty i płynne przyprawy na ich bazie. Postanowiłam więc zrobić z nimi to, co robię z wszystkim co lubię- dodać je do chleba. Nie chciałam jednak, żeby zabijał ostrością, także poza mieloną ostrą papryką dodałam również jej słodki odpowiednik.
Chleb paprykowy Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 25 mins Całkowity czas: 2 hours 40 mins Porcje: 1 Składniki- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ok. 250 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą w misce mąkę i suszone drożdże. Dodaj sól, mieloną paprykę (słodką i ostrą) oraz oregano.
- Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki.
- Od osiągnięcia takiej konsystencji zagniataj dodatkowe 5 minut, aby napowietrzyć ciasto.
- Umieść ciasto w misce i przykryj ją folią aluminiową. Postaw w ciepłym miejscu (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu zagnieć ponownie ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Uformuj z ciasta kulę.
- Ciasto ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Gdy upłynie czas wyrastania, wsadź ciasto i piecz przez ok. 25 minut, aż po wsadzeniu drewnianej wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
- Odstaw do ostygnięcia.