Chleb paprykowy

Zdjęcie - Chleb paprykowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie jestem wielką fanką surowej papryki i co ciekawe, większość moich znajomych również za nią nie przepada. Gdy dodaję ją do ciepłych potraw, na przykład do mięsa, nie zbyt dobrze się później czuje. Co innego z papryką mieloną, która nadaje potrawom „paprykowego” aromatu. Dzięki niej smakują niezwykle!

Zdjęcie - Chleb paprykowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość przetworów paprykowych na rynku po prostu zadziwia. W szczególności tych naturalnie ostrych. Uwielbiam pasty i płynne przyprawy na ich bazie. Postanowiłam więc zrobić z nimi to, co robię z wszystkim co lubię- dodać je do chleba. Nie chciałam jednak, żeby zabijał ostrością, także poza mieloną ostrą papryką dodałam również jej słodki odpowiednik.

Zdjęcie - Chleb paprykowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb paprykowy Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 25 mins Całkowity czas: 2 hours 40 mins Porcje: 1 Składniki
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ok. 250 ml ciepłej wody
Przygotowanie
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę i suszone drożdże. Dodaj sól, mieloną paprykę (słodką i ostrą) oraz oregano.
  2. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki.
  3. Od osiągnięcia takiej konsystencji zagniataj dodatkowe 5 minut, aby napowietrzyć ciasto.
  4. Umieść ciasto w misce i przykryj ją folią aluminiową. Postaw w ciepłym miejscu (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu zagnieć ponownie ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Uformuj z ciasta kulę.
  6. Ciasto ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  8. Gdy upłynie czas wyrastania, wsadź ciasto i piecz przez ok. 25 minut, aż po wsadzeniu drewnianej wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
  9. Odstaw do ostygnięcia.
2.2.8

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami