Z potrzeby chwili powstała zdrowa sałatka, która w zupełności zaspokoiła moje łaknienie. Może nie jest to typowa sałatka na słodko, ale uwierzcie mi - jest pyszna !
Rozpoczął się już sezon na kukurydzę, dlatego warto z niej korzystać. Można ją gotować w całości, ale także postawić kolbę pionowo i ściąć ziarenka, które z dodatkiem soli, pieprzu, miodu, pestek dyni i suszonych płatków dyni będą świetnym dodatkiem do ciasta na chleb.
hleb ma trochę śmieszny kolor, ale przypuszczam, że to za sprawą połączenia orzechów i cukinii. Smakuje wyśmienicie, długo zachowuje świeżość, no i w ogólne nie można mu się oprzeć. Spróbujcie koniecznie!
Rozdzielamy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem. Nie dodajemy soli, bo sprawi że warzywa puszczą sok. Doprawić solą możemy po upieczeniu...
Na naszym ogródku wysyp papierówek. Od kilku dni lądują one w słoiczkach- w postaci musu, na patelni- w postaci wytrawnych placków o, takich klik i w piekarniku- zapakowane do muffinek.
Granola bardzo chrupiąca i mocno orzechowa. Co tu dużo pisać, składniki mówią same za siebie :) Jest w niej wszystko, co uwielbiam! Na śniadanie, na szybką przekąskę lub po prostu do podjadania prosto ze słoiczka. Najlepsza :)
Powiedzieć o tym cieście, że jest maślane- to mało. To kwintesencja maślanego wypieku, rodzaj owoców zapieczonych pod kruszonką, idealny dodatek do gałki lodów, porcji bitej śmietanki, czy (jak w moim przypadku) łyżki jogurtu greckiego.