Bagietka orientalna

Bagietka orientalna

Zdjęcie - Bagietka orientalna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kuchnia azjatycka to jedna z moich ulubionych. Ma ona tak wiele do zaoferowania, że trudno z niej wybrać tę najlepszą. Zazwyczaj, więc łączę różne produkty i przyprawy, które pochodzą z jej odłamów. Szczególnie z kuchni wietnamskiej, tajskiej, chińskiej i hinduskiej.

Kiedyś pokazywałam Wam już przepis na wietnamską bagietkę do kanapek banh mi. Jest bardzo puszysta, a przy tym dzięki dodatkowi mąki ryżowej ma chrupiącą skórkę. Wspaniale smakuje z grillowanym mięsem i azjatyckimi piklami.

Tym razem inspirując się tamtym przepisem, który często powtarzam w swojej kuchni, postanowiłam zrobić nową bagietkę. Miała to być bagietka orientalna z ulubionymi dodatkami kuchni azjatyckiej. Wyszła przepyszna i cudownie żółta, dzięki dodatkowi kurkumy. Przepis ten można lekko modyfikować, dodając inne przyprawy, jakie się ma pod ręką.

Zdjęcie - Bagietka orientalna - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka orientalna - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka orientalna - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka orientalna - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka orientalna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bagietka orientalna Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 2 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 260 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 190 ml wody
  • 30 g masła
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki płatków chilli/ostrej papryki
  • garść liści świeżej kolendry
  • 2 cm korzenia imbiru
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki sezamu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • żółtko + łyżeczka mleka

Instrukcja
  1. W rondelku umieszczamy masło i wodę, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i chwilę studzimy.
  2. Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Dodajemy przyprawy: ziarna kolendry, płatki chilli, kurkumę, sos sojowy. Dosypujemy sezam, posiekane zioła i starty na tarce imbir.
  3. Powoli wlewamy letnią wodę z masłem i wyrabiamy ciasto. Po 8 minutach przekładamy je do oprószonej mąką misy. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Podsypujemy ciasto mąką i chwilę wyrabiamy. Wałkujemy je na prostokąt o długości ok. 40 cm. Zawijamy ciasno jak roladę i przekładamy na blaszkę, robiąc z folii aluminiowej „ścianki” podtrzymujące boki bagietki (widać na zdjęciu).
  5. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  6. Wierzch wyrośniętej bagietki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy przyprawami.
  7. Bagietke pieczemy 10 minut w 220 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25-35 minut, aż będzie rumiana.
  8. Przed krojeniem, bagietkę studzimy 30 minut na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów