Bagietka orientalna
Kuchnia azjatycka to jedna z moich ulubionych. Ma ona tak wiele do zaoferowania, że trudno z niej wybrać tę najlepszą. Zazwyczaj, więc łączę różne produkty i przyprawy, które pochodzą z jej odłamów. Szczególnie z kuchni wietnamskiej, tajskiej, chińskiej i hinduskiej.
Kiedyś pokazywałam Wam już przepis na wietnamską bagietkę do kanapek banh mi. Jest bardzo puszysta, a przy tym dzięki dodatkowi mąki ryżowej ma chrupiącą skórkę. Wspaniale smakuje z grillowanym mięsem i azjatyckimi piklami.
Tym razem inspirując się tamtym przepisem, który często powtarzam w swojej kuchni, postanowiłam zrobić nową bagietkę. Miała to być bagietka orientalna z ulubionymi dodatkami kuchni azjatyckiej. Wyszła przepyszna i cudownie żółta, dzięki dodatkowi kurkumy. Przepis ten można lekko modyfikować, dodając inne przyprawy, jakie się ma pod ręką.
Bagietka orientalna Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 2 godziny 40 minut Porcje: 1 Składniki
- 260 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g mąki ryżowej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 190 ml wody
- 30 g masła
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki płatków chilli/ostrej papryki
- garść liści świeżej kolendry
- 2 cm korzenia imbiru
- łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki sezamu
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- żółtko + łyżeczka mleka
- W rondelku umieszczamy masło i wodę, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i chwilę studzimy.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Dodajemy przyprawy: ziarna kolendry, płatki chilli, kurkumę, sos sojowy. Dosypujemy sezam, posiekane zioła i starty na tarce imbir.
- Powoli wlewamy letnią wodę z masłem i wyrabiamy ciasto. Po 8 minutach przekładamy je do oprószonej mąką misy. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Podsypujemy ciasto mąką i chwilę wyrabiamy. Wałkujemy je na prostokąt o długości ok. 40 cm. Zawijamy ciasno jak roladę i przekładamy na blaszkę, robiąc z folii aluminiowej „ścianki” podtrzymujące boki bagietki (widać na zdjęciu).
- Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
- Wierzch wyrośniętej bagietki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy przyprawami.
- Bagietke pieczemy 10 minut w 220 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25-35 minut, aż będzie rumiana.
- Przed krojeniem, bagietkę studzimy 30 minut na kuchennej kratce.