Pszenny chleb z białym winem
Chleb pszenny zwykle piecze się na bazie wody, czasem też mleka, ale to bardziej w przypadku bułeczek. Znane są też inne patenty, np. z wykorzystaniem piwa (przepis na chleb na zakwasie piwnym tutaj). Dlatego uznałam, że równie dobrze może się sprawdzić w takiej roli wino. Wybrałam białe, półwytrawne, ale rozcieńczyłam je wodą, aby nie zdominowało smaku chleba.
Na początek zdecydowałam się na wypiek prostego i szybkiego, drożdżowego chleba pszennego z winem. I to był dobry pomysł, bo wyszedł bardzo smaczny, o subtelnym smaku wina. Na pewno będę jeszcze dodawała wino do wypieków wiele razy
Pszenny chleb z białym winem Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 45 minut Całkowity czas: 2 godziny 45 minut Porcje: 1 Składniki- 650 g mąki pszennej typ 650
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka listków świeżego tymianku (można pominąć)
- 300 ml białego półwytrawnego wina
- 100 ml letniej wody
- Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z drożdżami. Dodajemy posiekane listki tymianku, cukier i sól.
- Do rondelka wlewamy wino oraz wodę. Podgrzewamy płyn, aby był letni, lecz nie gorący. Powoli zaczynamy do mąki wlewać wodę z winem i wyrabiać ciasto mikserem.
- Po 6 minutach przekładamy ciasto na blat i formujemy kulę. Przekładamy ją do koszyka do wyrastania, oprószonego mąką lub do durszlaka wyłożonego ściereczką. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 minut.
- Upieczony chleb przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy przed krojeniem.