Pszenny chleb z białym winem

Pszenny chleb z białym winem

Zdjęcie - Pszenny chleb z białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb pszenny zwykle piecze się na bazie wody, czasem też mleka, ale to bardziej w przypadku bułeczek. Znane są też inne patenty, np. z wykorzystaniem piwa (przepis na chleb na zakwasie piwnym tutaj). Dlatego uznałam, że równie dobrze może się sprawdzić w takiej roli wino. Wybrałam białe, półwytrawne, ale rozcieńczyłam je wodą, aby nie zdominowało smaku chleba.

Na początek zdecydowałam się na wypiek prostego i szybkiego, drożdżowego chleba pszennego z winem. I to był dobry pomysł, bo wyszedł bardzo smaczny, o subtelnym smaku wina. Na pewno będę jeszcze dodawała wino do wypieków wiele razy :)

Zdjęcie - Pszenny chleb z białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pszenny chleb z białym winem Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 45 minut Całkowity czas: 2 godziny 45 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 650 g mąki pszennej typ 650
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka listków świeżego tymianku (można pominąć)
  • 300 ml białego półwytrawnego wina
  • 100 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z drożdżami. Dodajemy posiekane listki tymianku, cukier i sól.
  2. Do rondelka wlewamy wino oraz wodę. Podgrzewamy płyn, aby był letni, lecz nie gorący. Powoli zaczynamy do mąki wlewać wodę z winem i wyrabiać ciasto mikserem.
  3. Po 6 minutach przekładamy ciasto na blat i formujemy kulę. Przekładamy ją do koszyka do wyrastania, oprószonego mąką lub do durszlaka wyłożonego ściereczką. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  4. Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 minut.
  5. Upieczony chleb przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy przed krojeniem.

3.1.09

Kategorie przepisów