Chleb cytrusowy
W ciągu jednego miesiąca potrafię upiec nawet kilkadziesiąt chlebów, a w trakcie jednego dnia upieczenie kilku chlebów na zakwasie nie stanowi dla mnie większego problemu. Kilka dni temu obchodziłam urodziny i tak się złożyło, że tego dnia miałam do upieczenia sporo chlebów. Część na imprezę, którą szykowałam, a także dla znajomej, której obiecałam na weekend domowe pieczywo. Aby upiec 9 chlebów, wyrobić się do określonej godziny i wykorzystać jedynie na okrągłe koszyki oraz 2 keksówki, musiałam wstać o 5. Dla smacznych chlebów jestem w stanie się poświęcić :) Takie przygody pozwalają mi zdobyć kolejne doświadczenie i dają poczucie, że sztuka wypieku chleba nabiera nowe znaczenie.
Znam na pamięć ulubione receptury i proporcje, ale robiąc chleby polegam głównie na intuicji. Obserwuję ciasto i czuję ile wody należy dodać, aby miało odpowiednią konsystencję, a chleb się nie kruszył w trakcie krojenia. Dlatego lubię też eksperymentować, dodając do prostych chlebów nowe składniki.
Dziś spontanicznie chwyciłam za cytrusy, które królują w mojej kuchni zimą. Sok z wyciśniętej czerwonej, sycylijskiej pomarańczy, limonki oraz cytryny pomieszałam z letnią woda i stopniowo dolewałam do mąki, wyrabiając ciasto. Po upieczeniu i ostudzeniu chleba nie miałam pewności czego się spodziewać. Chlebek okazał się niezwykle orzeźwiający, a sok z cytrusów dodał wypiekowi świeżości i lekkości. Świetnie smakuje z twarożkiem i wędzonym łososiem.
Chleb cytrusowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz 25 min Czas pieczenia: 35 min Calkowity czas: 2 godz Porcje: 1 Składniki- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżki startej skórki z limonki/cytryny/pomarańczy
- 100 ml soku z limonki/cytryny/czerwonej pomarańczy
- 150 ml letniej wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- Mąkę przesiewamy i mieszamy ze startą skórką cytrusów (wcześniej umytych). Dodajemy suszone drożdże, łyżeczkę soli oraz cukru.
- Wyciskamy sok ze świeżych cytrusów (u mnie czerwona pomarańcza, limonka i pół cytryny). Wyciśnięty sok zalewamy letnią wodą i mieszamy.
- Stopniowo zaczynamy wlewać cytrusową wodę i wyrabiać ciasto. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
- Ciasto wyciągamy z misy, chwilę zagniatamy i formujemy podłużny lub okrągły bochenek. Przekładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
- Bierzemy ostry nóż i nacinamy chleb na środku. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut, aż skórka będzie rumiana.
- Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.