Mini bagietki z rozmarynem i solą morską.

Mini bagietki z rozmarynem i solą morską.

Już same świeże bułeczki sprawiają, że ludziom zaczyna burczeć w brzuchach, a jeśli dodać do tego jeszcze przyjemnie łaskoczący nozdrza zapach rozmarynu, okazuje się, że są już poważnie głodni i nie mogą oprzeć się uszczknąć choć okruszka, nie zważając na to, że parzą w palce…

Przedstawiam pachnące rozmarynem i najlepszą oliwą bułeczki – mini bagietki, przybrane w szlachetne kryształy soli morskiej. Są pyszne, puszyste i mięciutkie, a przygotowuje się je łatwo. Ciasto jest przyjemne w obróbce, wyrasta niemal w oczach, szczególnie, gdy zastosuje się świeże drożdże. Ja piekę je dość często, czasem z córką, która uwielbia zaplatać z tego ciasta zgrabne warkocze. Wam również polecam spróbować, to wyśmienita zabawa i sympatyczny sposób na oderwanie dzieci od telewizora i wspólne spędzenie czasu.

Składniki na 4 większe lub 6 mniejszych bagietek:

  • 3 szklanki mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 250ml ciepłej (nie gorącej) wody
  • 30ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu lub 2 łyżki świeżego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska do posypania

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, i posiekany lub utłuczony w moździerzu rozmaryn. wymieszać.
  • Wodę podgrzać z oliwą, wkruszyć do niej drożdże, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  • Rozczyn dodać do mąki z rozmarynem i wyrobić gładkie ciasto.
  • Odstawić w cieple miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Ciasto podzielić na 4-6 części i uformować podłużne mini bagietki. Bułeczki oprószyć od spodu mąką i ułożyć na blasze.
  • Posmarować lekko wodą i posypać solą morską. Ostrym nożem zrobić nacięcia i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15 minut, na jasnozłoty kolor.
  • Ostudzić na kratce.

Smacznego !

Kategorie przepisów