Mini bagietki z rozmarynem i solą morską.
Już same świeże bułeczki sprawiają, że ludziom zaczyna burczeć w brzuchach, a jeśli dodać do tego jeszcze przyjemnie łaskoczący nozdrza zapach rozmarynu, okazuje się, że są już poważnie głodni i nie mogą oprzeć się uszczknąć choć okruszka, nie zważając na to, że parzą w palce…
Przedstawiam pachnące rozmarynem i najlepszą oliwą bułeczki – mini bagietki, przybrane w szlachetne kryształy soli morskiej. Są pyszne, puszyste i mięciutkie, a przygotowuje się je łatwo. Ciasto jest przyjemne w obróbce, wyrasta niemal w oczach, szczególnie, gdy zastosuje się świeże drożdże. Ja piekę je dość często, czasem z córką, która uwielbia zaplatać z tego ciasta zgrabne warkocze. Wam również polecam spróbować, to wyśmienita zabawa i sympatyczny sposób na oderwanie dzieci od telewizora i wspólne spędzenie czasu.
Składniki na 4 większe lub 6 mniejszych bagietek:
- 3 szklanki mąki
- 25g świeżych drożdży
- 250ml ciepłej (nie gorącej) wody
- 30ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego rozmarynu lub 2 łyżki świeżego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- sól morska do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, i posiekany lub utłuczony w moździerzu rozmaryn. wymieszać.
- Wodę podgrzać z oliwą, wkruszyć do niej drożdże, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Rozczyn dodać do mąki z rozmarynem i wyrobić gładkie ciasto.
- Odstawić w cieple miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Ciasto podzielić na 4-6 części i uformować podłużne mini bagietki. Bułeczki oprószyć od spodu mąką i ułożyć na blasze.
- Posmarować lekko wodą i posypać solą morską. Ostrym nożem zrobić nacięcia i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15 minut, na jasnozłoty kolor.
- Ostudzić na kratce.
Smacznego !