Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe
Ostatnio często pieczemy domowe pieczywo. Szukam przepisów, niektóre modyfikuję, dostosowuję do naszych smaków, a niektóre - jak ten - kupuję w całości. Bułeczki są wyważone w smaku, nie za słodkie, trochę przypominają małe chałeczki. Idealne na śniadanie.
Słodkie bułeczki śniadaniowe (porcja na 30 bułeczek)
  • 7g suszonych drożdży
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 180g miękkiego masła
  • 6 szklanek mąki pszennej
  • olej roślinny
  • płatki migdałowe do posypania
  • mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Zdjęcie - bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Do dużej miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże. Odstawić na 5 minut a następnie dodać ciepłe mleko, cukier, sól i jajka. Wymieszać łyżką i dodać masło i 2 szklanki mąki. Całość wymieszać mikserem - haki, dodając po trochu resztę mąki. Wyrobione ciasto zostawić, przykryte ściereczką na 15 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zmiksować i przełożyć do czystej miski posmarowanej olejem roślinnym. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte folią spożywczą. Po tym czasie uformować bułeczki, odrywając kawałki ciasta wielkości mandarynki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 4-5 cm. Zostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia, na koniec posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec 10-12 minut w 200 stopniach.
Źródło: Pistachio

Kategorie przepisów