Makaron z szafranem wg Nigelli
Wczoraj crostata migdałowo-morelowa, dzisiaj "żółte spaghetti" również z książki "Nigellissima", która bardzo mnie zaciekawiła. Zastąpiłam spaghetti makaronem linguine i troszkę zmniejszyłam jego ilość. Nie ma to właściwie wpływu na danie, które oczywiście wciąż smakuje wyśmienicie! Autorka wymyśliła makaronową, szybszą wersję risotto milanese, które jest jednym z jej ulubionych. Wcale się jej nie dziwię;) Efekt jest niesamowity - otrzymujemy pyszny makaron al dente oblepiony delikatnym złotym sosem z dodatkiem szafranu, marsali i parmezanu. Wypróbujcie:)
Linguine z szafranem
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 3 łyżki wina marsala
- 180g makaronu linguine
- 2 jajka
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- 2 łyżki śmietany kremówki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła
(oryginalnie 1 łyżka)
Zagotować wodę na makaron.
W tym czasie włożyć szafran do małego rondelka i zalać go marsalą.
Wymieszać jajka, ser i śmietanę, doprawiając szczyptą soli i pieprzu.
Na 2 minuty przed upływem czasu podanego na opakowaniu sprawdzić,
czy makaron jest gotowy - musi być naprawdę al dente.
Przed odcedzeniem makaronu nabrać trochę wody z gotowania.
Po odcedzeniu przełożyć makaron z powrotem do garnka.
Dodać masło i przemieszać na małym ogniu.
Dolać 2 łyżki zachowanej wody do rondelka
z szafranem i zalać tym płynem makaron.
Wymieszać dokładnie i zdjąć garnek z ognia.
Wlać do niego śmietanę z jajkami i serem,
starannie wymieszać, ew. doprawić i podawać.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal