Jabłka w cieście francuskim
Jabłka w cieście francuskim – szybki i pyszny deser, do przygotowania w pół godziny. Słodkie jabłko, chrupiące ciasto francuskie posypane płatkami migdałowymi. Najsmaczniejsze ciepłe, prosto z pieca.
SKŁADNIKI:
1 op. ciasta francuskiego
5 jabłek (u mnie golden delicius)
cukier demerara
płatki migdałowe
Jabłka obierz ze skóry i przekrój na pół, Wydrąż gniazda nasienne.
Ciasto francuskie rozłóż na stole i pokrój na kwadraty (u mnie wyszło 10). Jabłka rozłóż na ciasto:
narożniki kwadratu załóż do środka i sklej krawędzie do połowy długości.
Narożniki wywiń na zewnątrz:
Ciastka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp cukrem demerara i płatkami migdałowymi. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15-20 minut – aż uzyskają złoty kolor.
Smacznego