Gnocchi klasyczne czyli włoskie kluski ziemniaczane
Gnocchi są jednym z najbardziej popularnych klusek na świecie. Bardzo proste i odpowiednie niemal dla każdego rodzaju dania.
We Włoszech to danie obecne w każdej restauracji. Najbardziej znane i cenione są „patato gnocchi” czyli klasyczne ziemniaczane, ale istnieje wiele innych odmian: z mąki kukurydzianej, ryżowej, z dodatkiem warzyw takich jak szpinak czy buraki i innych składników, w zależności od lokalnej tradycji .
Gnocchi występują zwykle jako okrągłe kluseczki, które są gotowane w wodzie lub bulionie, a następnie podawane z różnymi sosami.
Ja gnocchi najczęściej robię z dodatkiem sosu pomidorowego i mozzarelli, ale tym razem były dodatkiem do królika w sosie śliwkowym. Idealnie smakują z gęstym i aromatycznym sosem… Gorąco polecam
SKŁADNIKI:
1 kg mięsistych ziemniaków
1 jajko
300 g maki pszennej
sól
Ziemianki umyj i ugotuj w łupinach (duże gotują się 35-40 minut). Gorące i ugotowane obierz ze skórki (ja nadziałam je na widelec i obierałam jeszcze bardzo gorące).
Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiksuj blenderem. Na stół wyspy mąkę, dodaj ziemniaki, sól i jajko. Ciasto zgarniaj do środka i szybko połącz je ze sobą. Ciasta na gnocchi nie wyrabiaj – wymieszaj jedynie składniki.Uformuj kulę, a następnie formuj wałeczki o średnicy 2-3 cm. Waleczek pokrój na kawałki o grubości 1,5 cm i układaj na wysypanym mąką stole. Widelcem delikatnie zrób wgłębienia w kluseczkach.
Gnocchi pozostaw na stole na 15 minut. W bardzo dużym garnku zagotuj wodę, osól i gotuj kluski partiami. Gdy wypłyną wyjmuj je łyżką cedzakową i podawaj z ulubionym sosem.
Smacznego