Chleb sezamowy z pestkami dyni na zakwasie

Zdjęcie - Chleb sezamowy z pestkami dyni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mogłabym cały czas piec chleby na zakwasie. Mimo, że te na drożdżach wydają się łatwiejsze, to naprawdę tylko złudne wrażenie. Chleb na zakwasie w większości wypadków nie wymaga zagniatania, a gdy wymaga, to zdecydowanie mniej. Rośnie dłużej, ale to przecież daje nam większe pole manewru. Bo dokąd wyjdziesz,gdy za półtorej godziny musisz wrócić i wsadzić chleb do piekarnika? Cztery, czy sześć godzin brzmią już bardziej obiecująco:)

Zdjęcie - Chleb sezamowy z pestkami dyni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio częściej eksperymentuje z zakwasem i cały czas się go uczę. Bo mimo wielu doświadczeń z nim związanych, wciąż odkrywam jego cechy, których wcześniej nie dostrzegałam. Ale w końcu to istota żyjąca!

Zdjęcie - Chleb sezamowy z pestkami dyni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do dzisiejszego chleba dodałam go proporcjonalnie mniej niż zwykle. Efektem jest pyszny, puszysty chleb, w którego smaku tak mocno nie wyczuwa się typowo-zakwasowej kwasowości. To jeden z lepszych chlebów jakie zrobiłam dotychczas, jestem nim zachwycona!

Chleb sezamowy z pestkami dyni na zakwasie Autor: \Sliwka Czas przygotowania: 4 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 4 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 125 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 mąki żytniej typ 720
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g sezamu
  • 50 g ziaren dyni
  • 250 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Zagnieć wszystkie składniki. Powinny stworzyć jednolite, dość elastyczne ciasto.
  2. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez kilka minut.
  3. Wstaw ciasto do prostokątnej formy do pieczenia (długość 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-6 godzin.
  4. Ciasto powinno urosnąć o kilka centymetrów.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw ciasto i piecz ok. 40 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
  7. Najlepiej ostudzić bochenek na kratce od piekarnika.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami