Chleb sezamowy z pestkami dyni na zakwasie
Mogłabym cały czas piec chleby na zakwasie. Mimo, że te na drożdżach wydają się łatwiejsze, to naprawdę tylko złudne wrażenie. Chleb na zakwasie w większości wypadków nie wymaga zagniatania, a gdy wymaga, to zdecydowanie mniej. Rośnie dłużej, ale to przecież daje nam większe pole manewru. Bo dokąd wyjdziesz,gdy za półtorej godziny musisz wrócić i wsadzić chleb do piekarnika? Cztery, czy sześć godzin brzmią już bardziej obiecująco:)
Ostatnio częściej eksperymentuje z zakwasem i cały czas się go uczę. Bo mimo wielu doświadczeń z nim związanych, wciąż odkrywam jego cechy, których wcześniej nie dostrzegałam. Ale w końcu to istota żyjąca!
Do dzisiejszego chleba dodałam go proporcjonalnie mniej niż zwykle. Efektem jest pyszny, puszysty chleb, w którego smaku tak mocno nie wyczuwa się typowo-zakwasowej kwasowości. To jeden z lepszych chlebów jakie zrobiłam dotychczas, jestem nim zachwycona!
Chleb sezamowy z pestkami dyni na zakwasie Autor: \Sliwka Czas przygotowania: 4 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 4 godziny 40 minut Porcje: 1 Składniki- 125 g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 250 mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki soli
- 50 g sezamu
- 50 g ziaren dyni
- 250 ml ciepłej wody
- Zagnieć wszystkie składniki. Powinny stworzyć jednolite, dość elastyczne ciasto.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez kilka minut.
- Wstaw ciasto do prostokątnej formy do pieczenia (długość 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-6 godzin.
- Ciasto powinno urosnąć o kilka centymetrów.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw ciasto i piecz ok. 40 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
- Najlepiej ostudzić bochenek na kratce od piekarnika.