Chleb z kus kusem i kurkumą

Zdjęcie - Chleb z kus kusem i kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio tworząc buraczaną bagietkę pisałam o tym jak wielką rolę odgrywają w moim życiu kolory. Szczególnie latem uwielbiam ubierać się na kolorowo, kontemplować kolory wokół mnie i przede wszystkim kolorować moje dania, pod warunkiem, że kolor wychodzi dzięki użyciu naturalnych barwników.

Zdjęcie - Chleb z kus kusem i kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po różowej bagietce w kropki, która nabrała odpowiedniej barwy dzięki burakom, postawiłam na żółty kolor słońca. Tym razem jako naturalny barwnik posłużyła mi kurkuma, która dodaje też chlebowi wyjątkowego, choć nie przebijającego się nadto smaku. Podobny efekt możecie uzyskać dzięki żółtej przyprawie curry.

Chleb przygotowałam na żytnim zakwasie, dzięki temu jest wilgotny i zbity, a kus kus jeszcze ten efekt potęguje. Jest taki jak lubię. Idealny na lato!

Chleb z kus kusem i kurkumą Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 10 godziny 35 minut

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 120 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 120 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 50 g kus kusu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • ok. 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą łyżką składniki na zaczyn. Przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny. Po upływie tego czasu zaczyn powinien się powiększyć i zacząć bąbelkować.
  2. Kus kus zalej wrzątkiem zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (ja zalałam nieco ponad jego wysokość). Odstaw, aby spęczniał i ostygł.
  3. Po upływie czasu wyrastania zaczynu wlej go do większej miski, dodaj resztę składników na ciasto właściwe poza wodą.
  4. Powoli dolewaj wodę i i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj aż będzie miało jednolitą konsystencję.
  5. Prostokątną formę o długości 15 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Wsadź ciasto do środka, uklep i odstaw przykryte materiałową szmatką w ciepłe miejsce na ok. 4-6 godzin. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Piecz ok. 35 minut aż ciasto zbrązowieje od góry.
  8. Odstaw do ostygnięcia na kratce od piekarnika. Krój po ostygnięciu.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Bagietka z kus kusem

Bagietka z kus kusem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z kaszą manną
1

Chleb z kaszą manną

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej

Sałatka z buraków, batatów, ja…

food² food²
Food Square

Sałatka z kaszy gryczanej, pieczarek i papryki

Sałatka z kaszy gryczanej, pie…

figmara figmara
figowe smaki

Jaglanka z sosem Tahini i granatem
1

Jaglanka z sosem Tahini i gran…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Placuszki dyniowo - jaglane
2

Placuszki dyniowo - jaglane

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit