Chleb z kus kusem i kurkumą

Zdjęcie - Chleb z kus kusem i kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio tworząc buraczaną bagietkę pisałam o tym jak wielką rolę odgrywają w moim życiu kolory. Szczególnie latem uwielbiam ubierać się na kolorowo, kontemplować kolory wokół mnie i przede wszystkim kolorować moje dania, pod warunkiem, że kolor wychodzi dzięki użyciu naturalnych barwników.

Zdjęcie - Chleb z kus kusem i kurkumą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po różowej bagietce w kropki, która nabrała odpowiedniej barwy dzięki burakom, postawiłam na żółty kolor słońca. Tym razem jako naturalny barwnik posłużyła mi kurkuma, która dodaje też chlebowi wyjątkowego, choć nie przebijającego się nadto smaku. Podobny efekt możecie uzyskać dzięki żółtej przyprawie curry.

Chleb przygotowałam na żytnim zakwasie, dzięki temu jest wilgotny i zbity, a kus kus jeszcze ten efekt potęguje. Jest taki jak lubię. Idealny na lato!

Chleb z kus kusem i kurkumą Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 10 godziny 35 minut

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 120 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 120 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 50 g kus kusu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • ok. 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą łyżką składniki na zaczyn. Przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny. Po upływie tego czasu zaczyn powinien się powiększyć i zacząć bąbelkować.
  2. Kus kus zalej wrzątkiem zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (ja zalałam nieco ponad jego wysokość). Odstaw, aby spęczniał i ostygł.
  3. Po upływie czasu wyrastania zaczynu wlej go do większej miski, dodaj resztę składników na ciasto właściwe poza wodą.
  4. Powoli dolewaj wodę i i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj aż będzie miało jednolitą konsystencję.
  5. Prostokątną formę o długości 15 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Wsadź ciasto do środka, uklep i odstaw przykryte materiałową szmatką w ciepłe miejsce na ok. 4-6 godzin. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Piecz ok. 35 minut aż ciasto zbrązowieje od góry.
  8. Odstaw do ostygnięcia na kratce od piekarnika. Krój po ostygnięciu.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Bagietka z kus kusem

Bagietka z kus kusem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z kaszą manną
1

Chleb z kaszą manną

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Pan rustico - chleb rustykalny (idealny)
3

Pan rustico - chleb rustykalny…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Brioche
4

Brioche

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Bezglutenowe bułeczki jaglane
4

Bezglutenowe bułeczki jaglane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Sernik jaglany na zimno
1

Sernik jaglany na zimno

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bez-sernik... jak u mamy!
1

Bez-sernik... jak u mamy!

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Zupa warzywna z kaszą bulgur
1

Zupa warzywna z kaszą bulgur

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Wegańskie i bezglutenowe placki jaglane z bananem, truskawkami i chia

Wegańskie i bezglutenowe plack…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pęczak z porem i papryką
2

Pęczak z porem i papryką

figmara figmara
figowe smaki

Pudding z kaszy jaglanej
2

Pudding z kaszy jaglanej

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka