Pavlova w ciemnej wersji

Pavlova w ciemnej wersji

Rabarbar i truskawki. Truskawki i rabarbar. Nie umiem się zdecydować - co jest lepsze...?
Kupuję kilogramy jednego i drugiego, żeby zdążyć się nasycić. Rabarbar powoli się kończy, muszę chodzić do lepiej zaopatrzonego sklepu, żeby znaleźć ostatnie, czerwone laski. Truskawek póki co wszędzie pełno - duńskich, słodkich i tak pysznych, że nie mam serca ich zapiekać. Zamiast tego zjadam je prosto z koszyczka lub podaję z bitą śmietaną. W końcu jednak zdecydowałam się na ciasto - nie byle jakie, bo bezę. Z kakao.
Nie tak dawno Ansia narzekała, że jej kakaowa beza nie chce wyjść. Jest kapryśna - to fakt. Trzeba z nią postępować ostrożnie i delikatnie, uważać jeszcze bardziej, niż przy klasycznej. Jednak kiedy się uda - olśniewa. Najlepsza tego samego dnia, kiedy jeszcze nie nasiąknie śmietaną, i zachowuje swoją charakterystyczną strukturę - chrupiąca z wierzchu, mięciutka i lekko ciągnąca w środku. Dlatego przygotowałam porcję z zaledwie trzech białek - żebyśmy zdążyli zjeść, zanim straci walory. Okazało się, że moje obawy były zupełnie bezpodstawne, C. bowiem pochłonął niemal połowę na jedno posiedzenie i był zachwycony. I choć moja troszkę popękała przy przekładaniu na talerz, nie ujęło jej to uroku. Gwarantuję - to ciasto zrobi wrażenie na najbardziej wymagających gościach, wszyscy będą się nad nim rozpływać z rozkoszy. Nie ma innej możliwości.
Przepis z BBC Good Food. Z oryginału pominęłam dodatek czekolady i zmniejszyłam proporcje o połowę. To drugie zupełnie niepotrzebnie!
Kakaowa Pavlova z truskawkami
Zdjęcie - Pavlova w ciemnej wersji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki: (na bezę o średnicy 20-23 cm)

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 2 łyżki kakao


dodatkowo:

  • 200 ml śmietany kremówki (38%)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • ziarenka z 1/2laski wanilii
  • 300 g truskawek
  • listki melisy cytrynowej


Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przyrywając ubijania. Dodać mąkę i ocet, szybko zmiksować. Wsypać kakao, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 18-20 cm. Wyłożyć masę.
Piec w 120 st. C. przez 75 minut. Ostudzić.
Na bezie położyć talerz, odwrócić całość, delikatnie odkleić papier.
Wyłożyć na wierzch ubitą na sztywno z cukrem pudrem i wanilią kremówkę, udekorować truskawkami i listkami melisy.
Smacznego!
Zdjęcie - Pavlova w ciemnej wersji - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pogoda ostatnio nie dopisuje. Pochmurno, szaro i nieciekawie. Szczerze mówiąc, zniechęca mnie to do jakichkolwiek kreatywnych działań. Jakieś pomysły na rozwianie letniej chandry...?

Kategorie przepisów