Bułeczki z cukinią

Zdjęcie - Bułeczki z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lato trwa w Polsce zdecydowanie za krótko, dlatego trzeba w pełni się cieszyć piękną pogodą, póki jest. I oczywiście produktami sezonowymi, które oferuje nam najcieplejsza pora roku.

Dawno nie piekłam bułeczek, więc nabrałam na nie ochoty. Chciałam, aby były to prostu bułeczki pszenne i takie też upiekłam. Tyle, że do ciasta dodałam jeszcze startą cukinię, która nadała im świeżości. Bułki ulepiłam obsypując ich wierzch kaszą manną. Dzięki temu ich skórka wyszła przyjemnie chrupiąca :)

Zdjęcie - Bułeczki z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z cukinią Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny

Porcje: 5

Składniki
  • 420 g mąki pszennej typ 650
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 200 ml letniej wody
  • 120 g startej cukinii
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka oliwy
  • 3 łyżki kaszy manny

Instrukcja
  1. Do drugiej miski ścieramy na tarce o grubych oczkach cukinię, przekładamy ją na sitko, dajemy szczyptę soli i zostawiamy na chwilę. Po kilku minutach odsączamy z wody.
  2. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy cukinię, drożdże, sól, zioła prowansalskie oraz cukier. Powoli zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto. Dodajemy też oliwę. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Po ok. 7 minutach ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
  3. Wyrośnięte ciasta wykładamy na blat, podsypujemy je kaszą manną, aby nie kleiło się do rąk i formujemy 5 okrągłych bułeczek, kładąc je złączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem. Uformowane bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 45 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy przez ok. 20 minut, aż zaczną się rumienić. Bułki studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb z cukinią na zakwasie żytnim

Chleb z cukinią na zakwasie ży…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Tort bezowy z malinami
1

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Brownie z serem i rabarbarem
1

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lody truskawkowe z mascarpone + film

Lody truskawkowe z mascarpone…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
2

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy